Obama giet "oude wijn in nieuwe zakken"

Mensenrechtenactivisten en grondwetspecialisten hebben zware kritiek op de standpunten die de regering-Obama inneemt omtrent de gevangenen in Guantanamo. "Oude wijn in nieuwe zakken", noemen ze het.

Het ministerie van Justitie had aangekondigd dat het niet langer de term enemy combatant (vijandige strijder) zou gebruiken. Dat was één van de kenmerkende termen waarmee de regering-Bush de Guantanamo-gevangenen aanduidde.

Maar in een rechtszaak die aangespannen is door vier voormalige gevangenen van Guantanamo, lijkt de nieuwe regering grotendeels dezelfde strategie te voeren. De advocaten van de overheid vroegen om een seponering, omdat “buitenlanders in Guantanamo niet de normale procesrechten hebben”.

Rumsfeld

De vier aanklagers uit Groot-Brittannië vervolgen de voormalige minister van Defensie Donald Rumsfeld en verschillende militairen voor marteling en het ontnemen van hun religieuze rechten tijdens de gevangenschap. De zaak is gekend als Rasul vs. Rumsfeld.

Het pleidooi van de regering vraagt om een verbod op dergelijke rechtszaken, omdat de rechtbanken “verstrikt zouden raken in zaken van militaire aard, de nationale veiligheid en buitenlands beleid, stuk voor stuk het exclusieve terrein van de politieke macht”. Dat argument lokt heel wat kritiek uit.

Bron: JG (IPS)

Nu in het nieuws