Vliegtuigje breng isolatie in kaart

De gemeente bekijkt of er een thermografische kaart opgemaakt kan worden.

Het initiatief komt er op voorzet van raadslid Inge Van Camp (onafhankelijk). Het ex-N&U-raadslid stelde voor om een vliegtuigje de lucht in te sturen om met infraroodcamera’s beelden te laten maken van het warmteverlies in de woningen.

Informatie

Dat gebeurde al in een aantal gemeenten in het Antwerpse. “Zo krijg je een goed beeld over waar de isolatie goed of slecht is. Dat biedt de inwoners erg belangrijke informatie om na te gaan of ze moeten investeren in betere isolatie”, aldus Inge Van Camp.

Ex-partijgenoot Luc Luyten had wel oren naar het voorstel. “Als individuele gemeente is dat moeilijk te betalen. Maar we vinden het een goed idee en willen navragen bij onze buren of ze ook zin hebben om mee in het project te stappen. Dan is het wel betaalbaar. Voor een eerder soortgelijk project over 21 gemeenten, bedroeg de kostprijs zo’n 130.000 euro”, snorde schepen van Energie Luc Luyten (N&U) op.

Subsidies

In afwachting van mogelijke luchtbeelden, wijst Luyten op een aantal subsidies die de burger moeten helpen om te investeren in energievriendelijke woningen.

“Onze milieudienst en netbeheerder Infrax geven subsidies. De sociaal zwakkeren uit onze gemeente kunnen ook met hulp van het OCMW hun woning laten scannen op energiebesparende maatregelen. De Vlaamse Gemeenschap geeft dan nog een bijkomende subsidie van 500 euro per dak”, zegt Luyten.

BEPR

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio