Nieuw straatnaambord zorgt voor verwarring

Nieuw straatnaambord zorgt voor verwarring

Nieuw straatnaambord zorgt voor verwarring

Deurne - Een straat in Mortsel die plots door het district Deurne ingepalmd wordt? Of gaat het om een administratieve rechtzetting?

Peter Wollaert uit Deurne bereidt zich voor op de Antwerp Ten Miles. Daarvoor gaat hij regelmatig zijn kilometers kloppen. Om de afwisseling erin te houden, heeft hij verschillende parcours. Op een van zijn rondes loopt hij naar Mortsel. In de Deurnestraat slaat hij net voor de psychiatrische instelling Sint-Amedeus linksaf. Om dan naar de velden van Borsbeek af te draaien.

Tot voor kort dacht Wollaert dat hij in de Waesdonckstraat afsloeg. Voor zover hij zich kon herinneren, had hij daar altijd een bordje met die naam zien hangen. Groot was zijn verbazing toen hij plots een tweede naambordje zag: Leemputtelaarbaan Deurne.

Zijn verbazing nam alleen maar toe toen hij hierover met mensen uit de onmiddellijke buurt sprak. Die hadden ook nog nooit van de Leemputtelaarbaan gehoord. Wollaert vreesde even dat het district Deurne zijn grondgebied wilde uitbreiden en dat deed in de richting van Mortsel.

Grensconflict?

Hij zag al een grensconflict. Maar niets van dat alles: iedereen denkt dat de straat Waesdonckstraat heet, maar een klein deel blijkt Leemputtelaarbaan te heten. Het straatnaambordje van de stad Mortsel waarop de naam Waesdonckstraat prijkt, slaat terug op het tweede deel van deze doodlopende straat.

De naam verwijst naar de plaats Waesdonck die vlakbij lag, ongeveer waar nu het luchthavengebouw staat. De gelijkluidende straatnaam en wijk Waasdonk in Deurne ligt daar wel een kilometer of twee vandaan. Onlangs heeft Antwerpen er een tweede straatnaambordje bijgehangen met de naam Leemputtelaarbaan en Deurne erop.

Het gaat dan over het eerste deel van de straat. Het district benoemt hier gewoon een straat die altijd op haar grondgebied heeft gelegen. Zij het dat dit stukje Deurne een echte enclave in Mortsel vormt, van de rest van Deurne gescheiden door de luchthaven en de spoorlijn.

Een deel van de psychiatrische instelling Sint-Amedeus blijkt op Deurnes grondgebied te staan, maar de hoofdingang ligt in Mortsel. Een doodlopend straatje, zonder woonhuizen en met weinig verkeer, want dat enkel naar de achterkant van de sociale werkplaats De Brug leidt en naar een fietstunnel onder de spoorweg. Maar wel met twee namen.

Wilfried DEFILLET

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio