Pelgrim en Stoopke worden één groot café

Brouwerij De Koninck renoveert haar overburen, cafés De Pelgrim en Het Stoopke in de Boomgaardstraat. Bij de opening in september zullen ze 3 jaar leeggestaan hebben.

De Pelgrim en Het Stoopke behoren tot de beroemdste cafés van de stad, maar zijn al enkele jaren dicht. Toch wil brouwerij De Koninck ze niet laten verkommeren.

“We willen de gevel bewaren zoals die nu is”, zegt Stany Van den Bogaert, hoofd van de dienst Gebouwen bij de brouwerij. “Het enige verschil is dat we de twee cafés en het pand ernaast tot een ruimte verbouwen. Dan worden de panden 6 (Stoopke), 8 -10 (Pelgrim) en 12 één grote horecazaak. Voorlopig zou die Drie koningen heten.”

“In de woning met huisnummer 12 brengen we de keuken onder. Het sanitair verdwijnt in de kelder, op uitzondering van het toilet voor gehandicapten.”

Koterij

De Pelgrim wordt een brasserie, maar het interieur, een illustratie van wat een bruin café hoort te zijn, blijft behouden. ”We zullen de lambrisering en de banken, tafels en stoelen natuurlijk onder handen moeten nemen. De toog wordt kleiner, want er moet ruimte zijn voor een doorgang naar Het Stoopke.”

Dat blijft een café, dat desnoods kan worden afgesloten van de brasserie. Beide kroegen behouden hun eigen inkomdeur.

Achter beide cafés wordt de bestaande koterij afgebroken. “Dat biedt ruimte voor een veranda, die achter beide zaken en achter de keuken van nummer 12 doorloopt”, zegt pr-manager Wim Van der Steen.

Achter de veranda blijft nog voldoende plaats over voor een terras. “En of. Het wordt er een van 100 vierkante meter. Dat is onverhoopt veel in het centrum van de stad.”

Johan VAN BAELEN

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio