Nog altijd behoorlijk wat mist rond Antwerps voetbalstadion

Het stadiondossier zit in een stroomversnelling zegt sportschepen Ludo Van Campenhout (Open Vld), maar maandag bleek dat er nog veel onduidelijkheid is.

In het stadhuis was er maandag een themacommissie over het toekomstige Antwerps voetbalstadion, dat tot nader order op Petroleum Zuid komt. Tot nader order, want het stadsbestuur houdt het Droogdokkeneiland in het noorden van Antwerpen nog altijd achter de hand als reservelocatie.

Of zoals Ludo Van Campenhout zei: “De Vlaamse Regering heeft Petroleum Zuid als locatie naar voren geschoven, wat inhoudt dat ze akkoord gaan met de randvoorwaarden. De voorstelling dat de stad Antwerpen deze locatie naar voren heeft geschoven, klopt niet.”

Randvoorwaarden

Die randvoorwaarden houden in dat onder meer wegeninfrastructuur, de aanleg van openbaar vervoer en de aanleg van de omgeving voor rekening zijn van Vlaanderen.

Volgens Ludo Van Campenhout kan dat geen probleem zijn, gezien zijn partijgenoot en Vlaams minister, Dirk Van Mechelen de optie Petroleum Zuid heeft gelicht.

Ook werd maandag duidelijk dat, indien Vlaanderen de randvoorwaarden niet invult, een verhuis naar het Droogdokkeneiland nog steeds een optie blijft. “Maar ik ben ervan overtuigd dat de Vlaamse Regering nog voor de verkiezingen van 7 juni duidelijkheid zal scheppen over de voorwa arden.”

Twee clubs

Burgemeester Patrick Janssens (sp.), die eveneens bevoegd is voor sport, was over een andere zaak duidelijk. “Als we een nieuw stadion bouwen is het voor de twee clubs of anders is er geen project.”

Maar die clubs blijven voorlopig op de vlakte. Germinal Beerschot is het project genegen, maar loopt niet echt warm om het stadion met aartsrivaal Antwerp te delen. De club uit Deurne is inschikkelijker, maar heeft het voorlopig nog moeilijk met de locatie.

Dat Petroleum Zuid het Kiel is of toch minstens vlakbij ligt, is emotioneel een harde noot voor de tweedeklasser. Maar ook hier is het stadsbestuur optimistisch. “Beide clubbesturen beseffen dat dit nieuw stadion de enige manier is om door te groeien of om uit de problemen te geraken”, zei Van Campenhout.

Projectontwikkelaar

Bij de raadsleden waren er nogal wat vragen over de rol van Patrick Vanoppen. Dat is de projectontwikkelaar die een flinke lap grond op Petroleum Zuid heeft gekocht met de bedoeling er een stadion voor Germinal Beerschot neer te poten.

In ruil zou Vanoppen een groot aandeel krijgen in die club, maar maandag werd niet duidelijk of dit ondertussen het geval is.

Niet noodzakelijk

Pikant detail is dat de gronden die Vanoppen heeft gekocht, niet noodzakelijk zijn voor de bouw van het stadion. Dat komt op de gronden pal ernaast. Ook moet nog worden uitgemaakt wie zal opdraaien voor het grondverzet.

Het terrein van Patrick Vanoppen moet immers gesaneerd worden en het wegwerken van de grond zal om en bij de 7 miljoen euro kosten. Of dit voor rekening van de projectontwikkelaar of de federale overheid, die verkoper is, is nog niet duidelijk.

Ludo Van Campenhout wees erop dat de stad in deze zaak geen enkele rol speelt. “Wat Vanoppen betreft zijn we bereid om samen te werken onder bepaalde voorwaarden. Maar we hebben zijn grond niet echt nodig.”

En de timing? Daarover bestaat nog geen duidelijkheid.

Patrick VAN DE PERRE

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio