Schoenengooiers hebben het op Bush gemunt

Schoenengooiers hebben het op Bush gemunt

Schoenengooiers hebben het op Bush gemunt

Print
De voormalige Amerikaanse president George Bush jr. bezoekt dinsdag het Canadese Calgary. Daar hebben actievoerders honderden schoenen verzameld, die ze zullen gooien naar een beeltenis van de ex-president.

Met de actie brengen de betogers een eerbetoon aan de Iraakse journalist die eind vorig jaar zijn schoenen naar Bush wierp tijdens een persconferentie, een ernstige belediging in de Islamitische cultuur. Terwijl George Bush zijn eerste speech sinds het verlaten van het Witte Huis houdt, zal buiten de actie plaatsvinden.

Organisator Collette Lemieux zegt tegen de Canadese krant Metro dat de betogers samenkomen "om meneer Bush het welkom te geven dat hij verdient". Ze verwacht zo'n tweehonderd medestanders bij het Telus Convention Centre, waar de voormalige president dinsdag zal spreken over zijn dubbele ambtstermijn in het Witte Huis.

De elite uit de zakenwereld moet naar verluidt flink wat geld neertellen voor de toespraak. Zij denken helemaal anders over de ex-president: "Bush is één van de vele staatshoofden die gedaan heeft wat hij kon in een turbulente periode in de recente geschiedenis."

Oorlogsmisdaden

De activisten walgen van de komst van George Bush jr. Ze achten "hem meer dan schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden". Gail Davidson, een advocaat uit Vancouver en lid van de actiegroep, heeft zich er zelfs voor ingespannen dat de Canadese regering Bush de toegang tot Canada zou ontzeggen omdat hij heeft deelgenomen aan internationale misdaden. De juiste papieren daarvoor ontbreken echter.

Bij zijn vorige passage in Canada wuifde Bush de demonstranten tegen zijn persoon allemaal toe alsof er niets aan de hand was.

.

Nu in het nieuws