President Madagaskar treedt af na staatsgreep leger

De president van Madagaskar, Marc Ravalomanana, is afgetreden. Het nieuws werd bevestigd door zijn woordvoerder na een tal van geruchten op dinsdagmorgen.

Admiraal Hyppolite Ramaroson, de hoogste in rang in het Malagassische leger, is nu aan de macht. Maandag had het leger het presidentiële paleis bestormd. De president was toen niet aanwezig.

De oppositie, onder leiding van Andry Rajoelina, is tevreden met de beslissing van de president. De oppositiepartijen hebben al gezegd dat er binnen de komende twee jaar verkiezingen zullen komen. Ze willen ook de grondwet veranderen.

Tv-station

Met de aftreding lijkt er een einde te komen aan de machtsstrijd tussen Ravalomanana en Rajoelina, die al twee maanden aan de gang is.

Het conflict begon nadat de ex-president de sluiting had bevolen van het tv-station van Rajoelina. Die had een interview uitgezonden met Didier Rasiraka, de voorganger van Ravalomanana die opstapte na een bloedige machtstrijd in 2002.

Rajoelina verweet Ravalomanana daarop dat hij zichzelf had verrijkt ten koste van de arme bevolking. Er braken rellen uit na betogingen waar 135 mensen het leven lieten.

Of de situatie in Madagaskar nu gaat kalmeren, is nog afwachten.

Nu in het nieuws