Wereld verduistert langzaam door vervuiling

Wereld verduistert langzaam door vervuiling

Wereld verduistert langzaam door vervuiling

Print
Door de toenemende vervuiling is de zichtbaarheid op heldere dagen wereldwijd verminderd sinds de jaren zeventig. De auteurs van de studie in het wetenschappelijke tijdschrift Science spreken over “global dimming”.

Door de toenemende vervuiling is de zichtbaarheid op heldere dagen wereldwijd verminderd sinds de jaren zeventig. De auteurs van de studie in het wetenschappelijke tijdschrift Science spreken over global dimming.

Wetenschappers van de Universiteit van Maryland combineerden de gegevens over de zichtbaarheid die verzameld waren door 3.250 meteorologische stations over de hele wereld tussen 1973 en 2007. Daaruit bleek dat die zichtbaarheid verminderd is. Door de tendensen te combineren met satellietbeelden die vervuiling registreren, konden ze het verband blootleggen.

Industriële activiteit

Het fenomeen is vooral duidelijk boven Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika, Australië en Afrika. In Noord-Amerika bleef de situatie stabiel en in Europa ging ze er licht op vooruit. De wetenschappers wijten de tendens aan de groei van de industriële activiteit in China en India, terwijl strengere uitstootregels in Europa voor de verbetering zorgden sinds de jaren tachtig.

Grote schuldigen voor de verminderde zichtbaarheid zijn aërosols, minuscule partikels die onder meer bij de verbranding van fossiele brandstoffen, industriële processen en het platbanden van de regenwouden in de atmosfeer terechtkomen.

IPS

.

Nu in het nieuws