Kwart kledingwinkels fraudeert

Kwart kledingwinkels fraudeert

Kwart kledingwinkels fraudeert

Print
Een kwart van de gecontroleerde kledingwinkels is niet in orde met de fiscale of sociale wetgeving. Dat blijkt uit een overzicht van Staatssecretaris tegen de fraude Carl Devlies. In de meeste gevallen gaat het om zwartwerk.

De inspectiediensten bezochten vorig jaar 424 kleinhandelaars in kleding. Bij 120 ervan leverde dat een gele kaart op. In 108 gevallen ging het om zwartwerk.

De kleinhandel in kleding is een belangrijke economische sector. Hij telt 2.200 werkgevers. In totaal zorgen die voor een personeelsbestand van 18.000.

De belangrijkste inbreuken slaan op het niet (tijdig) melden van tewerkstelling, lacunes in deeltijdse arbeid of problemen met buitenlandse werknemers.

Horeca

Toch zijn de kledingwinkels niet de voornaamse haard van fiscale en sociale fraude. Die twijfelachtige eer is weggelegd voor de horeca. Daar wordt zowat de helft van de zaken betrapt op dingen die niet koosjer zijn.

Unizo, de organisatie van zelfstandige ondernemers, en Ho.Re.Ca. Vlaanderen zijn niet verrast door de resultaten. Volgens de organisaties verplichten de hoge lasten en de strenge regeling rond gelegenheidsarbeid veel horecaondernemers om de wet te overtreden.

Schoonmaak en bouw

In de schoonmaaksector is een op de drie niet in orde met de papieren, in de bouwsector gaat het om een kwart.

JVG

.

Nu in het nieuws