"Aids-probleem niet op te lossen met condooms"

"Het aids-probleem kan niet worden opgelost door het uitdelen van voorbehoedsmiddelen." Dat liet Paus Benedictus XVI zich ontvallen voor zijn bezoek aan het Afrikaanse continent.

jrosquin

Paus Benedictus XVI bezoekt Afrika voor het eerst. Hij zal de plaatselijke bevolking, die voor 17 procent bestaat uit katholieken, oproepen tot vrede en verzoening. De eerste tussenstop van de paus is Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen.

De paus benadrukte dat condooms en andere voorbehoedsmiddelen aids niet uit de wereld kunnen helpen, integendeel. Het probleem wordt er volgens hem alleen maar door verergerd.

Voortplanting

Met dat controversiële standpunt sluit hij zich aan bij zijn voorganger Johannes Paulus II. Het Vaticaan is gekant tegen seksuele betrekkingen die niet in dienst staan van de voortplanting.

De Paus staat met zijn anti-voorbehoedsmiddelstandpunt lijnrecht tegenover de verschillende hulporganisaties die al jaren de aidsepidemie in Afrika proberen in te dijken door middel van campagnes die focussen op het gebruik van condooms.

Angola

25 miljoen Afrikanen zijn besmet met het aidsvirus. Dat staat gelijk aan twee derde van alle seropositieven op de aardbol. Jaarlijks sterven twee miljoen Afrikanen aan de gevolgen van aids.

De Paus heeft onder meer een ontmoeting met meer dan 50 Afrikaanse bisschoppen en zal later op de week doorreizen naar Angola, waar hij met jongeren zal praten over de aids-epidemie.

Nu in het nieuws