Kapel Sint-Elooi krijgt kandelaar van Waasmunsteraar

In de Sint-Elooikapel op de Antwerpse Steenweg in Tielrode prijkt opnieuw een kandelaar.

knuyens

De grote gietijzeren kandelaar waarop bedevaarders vroeger hun kaarsjes konden branden ter ere van Sint-Elooi werd op 15 februari gestolen uit de kapel. Van de daders is nog steeds geen spoor.

Dirk De Cock, zaakvoerder van Vloerwerken De Cock in Waasmunster, is de schenker van de nieuwe kandelaar. “Mijn schoonvader Gustaaf Goossens is op 1 januari overleden”, zegt hij. “Hij was lid van de confrérie van St-Elooi. Toen de kandelaar gestolen werd, zat mijn schoonmoeder in zak en as. Haar echtgenoot verzorgde de kapel met veel toewijding. Hij was de bezieler van de instandhouding van de St-Elooikapel en door die diefstal ging een deel daarvan verloren", vertelt De Cock.

Specialistenwerk

Zo rijpte bij mij het idee om een nieuwe kandelaar te laten lassen. Via mijn zoon, die lasser is, vond ik een vrijwilliger voor het maken van de kandelaar. Dat is werk voor een specialist, want het gaat om gedraaid ijzer.”

“Ik heb mij gebaseerd op een foto van de oude kandelaar en het resultaat mag er zijn, vind ik zelf”, zegt De Cock. De nieuwe kandelaar is zijn voorganger meer dan waardig. De schoonmoeder van Dirk, Simonne Pauwels, is opgetogen met deze schenking en zorgt altijd voor verse kaarsjes. Schepen Hugo Maes (CD&V), zelf geboren en getogen Tielrodenaar, is Dirk dankbaar voor de gift. Dieven zouden daar een zware klus aan hebben: voor alle veiligheid is de kandelaar verankerd.

ILPR

MEER OVER Temse

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio