Stadsgidsen voelen zich bekocht

Aan de vooravond van Stadsvisioenen heerst er ongenoegen bij de Mechelse stadsgidsen. Met groepen mogen zij overdag de Sint- Romboutstoren niet meer op.

jvandermosten

De skywalk, het nieuw panoramisch platform op de Sint-Romboutstoren, wordt zaterdag officieel geopend. Voortaan kan het grote publiek individueel een bezoekje brengen aan Mechelens trots.

Begeleiding van een stadsgids is daarbij niet meer nodig. Elke bezoeker krijgt een zakcomputer mee. Acteur Pol Goossen, bekend als Frank in de één-soap Thuis, leende zijn stem om je als ’torenwachter’ naar de top van het 97 meter hoge monument te leiden.

In het verleden trok de Sint-Romboutstoren jaarlijks 11.000 bezoekers. De stad hoopt nu elk jaar 30.000 tot 50.000 toeristen te lokken. “Dat zal nooit lukken als wij van de toren worden geweerd”, zegt stadsgids Michel Leriche.

Alleen maandag wel

Behalve op maandag mogen zijn collega’s en hij van halftien ’s morgens tot vijf uur ’s avonds de toren niet meer op met groepen. Van scholen en verenigingen wordt verwacht dat ze tijdens deze openingsuren een zakcomputer huren.

“Volgens mij is dat onrealistisch. Ik ben het eens nagegaan. Buiten de openingsuren die nu gepland zijn, heeft geen enkele groep de toren al beklommen. Wij voelen ons bekocht door het stadsbestuur”, zucht Leriche.

Voorzitter Herman Vermeulen van de Gidsenbond bevestigt dat er ongenoegen heerst. Tijdens de jaarlijkse vergadering heeft hij zelfs al eens gedreigd met een staking. “Laat het duidelijk zijn. We vinden de openstelling van de toren een goed initiatief. Maar wij hadden graag een oplossing gezien voor onze begeleide rondleidingen, want met de nieuwe regeling zijn we absoluut niet blij”, stelt Vermeulen.

Vrees voor afhaken scholen

De stadsgidsen vrezen ook dat scholen zullen afhaken voor een bezoek. “Voor een rondleiding met een gids betaal je 60 euro voor een klas met dertig leerlingen. Een bezoek met een multimediagids zal veel duurder uitvallen. Bovendien hebben leerkrachten ook veel minder controle over hun jongeren”, meent Michel Leriche.

De stad is niet doof voor de kritiek van zijn gidsen. Begin april heeft Rebekka Koch, het diensthoofd toerisme, een onderhoud met de Gidsenbond. “Dan volgt een eerste evaluatie van het project. Wij hopen op z’n minst dat rondleidingen tijdens de voormiddag in de toekomst toch opnieuw kunnen”, zegt Herman Vermeulen.

Dak kathedraal ontdekken

Het diensthoofd Toerisme benadrukt dat er verschillende formules zijn uitgewerkt voor een ontdekkingsreis in de toren. “Natuurlijk willen wij in eerste instantie het bezoek met onze multimediagids promoten. Schoolgroepen kunnen dat voor 2,5 euro per leerling. Volwassen individuele bezoekers betalen na Stadsvisioenen 7 euro, en hun kinderen 3,5 euro. Wij denken wel aan een voordeeltarief voor gezinnen”, legt Koch uit.

Volgens haar zijn er ook nog andere mogelijkheden. “Voor 7,70 euro zullen mensen ook een uitgebreid bezoek achter de schermen kunnen brengen. Je zal dan zelfs het dak van onze kathedraal kunnen ontdekken, en daarvoor schakelen wij uiteraard graag onze ervaren gidsen in”, vertelt Rebekka Koch.

Mechelse acteurs

Maar de stadsgidsen maken zich over nog meer zaken zorgen. Zo vraagt de bekende stadsgids Rudi De Mets zich af waarom de stad voor de stem van torenwachter voor Pol Goossen koos.

“En dat terwijl er zoveel Mechelse acteurs zijn. Waarom niet Carry Goossens of Jaak Van Assche bijvoorbeeld?”

Sven VAN HAEZENDONCK

http://www.romboutstoren.be www.stadsvisioenen.be

MEER OVER Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio