Jean-Pierre wil zijn partij R.O.S.S.E.M. weer leven inblazen

Jean-Pierre Van Rossem, de ex-gedetineerde en gewezen politicus, broeit op een politieke comeback. "Niet in een bestaande partij. Die interesseren me geen lor. Ik wil een eigen partij oprichten."

In een gesprek met Dag Allemaal bazuint de would-be beursgoeroe uit dat hij al een naam heeft: namelijk R.O.S.S.E.M., waarmee hij op 'Zwarte Zondag' in 1991 drie kamerzetels en één senaatszetel veroverde.

Samen met de doorbraak van het toenmalige Vlaams Blok was Van Rossem hét politieke fenomeen bij die stembusslag.

Omstreden

Van Rossem was de man achter een grootschalige beleggersfraude. Met zijn Moneytron-systeem wist hij zogezegd gigantische beurswinsten te maken, maar dat bleek ordinaire fraude en witwasserij.

Het jaar van zijn verkiezing werd hij veroordeeld tot vijf jaar cel. Zijn imago is daarvan nooit echt hersteld.

Tweede poging?

Van Rossem denkt er nu aan een tweede poging te wagen. Vraag is of Van Rossem nog wel verkiesbaar is gezien zijn veroordelingen.

R.O.S.S.E.M. dat destijds stond voor 'Radicale Omvormers en Sociale Strijders voor een Eerlijkere Maatschappij' was door intern geruzie een kort leven beschoren. Het belangrijkste politieke feit was wellicht de leuze "Vive la république d'Europe, vive Julien Lahaut" die Jean-Pierre riep bij de eedaflegging van Albert II.

Nu in het nieuws