Jongeren speuren naar Europa

Print
SpEUrnEUs is een internetzoektocht over de invloed van Europa in Vlaanderen voor kinderen uit de derde graad van het lager onderwijs. Tijdens de zoektocht toont de internetfamilie Spiessens gedurende 4 weken hoe Europa het leven van kinderen beïnvloedt. Elke klas die deelneemt aan het project maakt kans op een uitstap naar zee.

Een reportage over de jonge tieners uit het 5e leerjaar van de Antwerpse basisschool 't Prinske, die nog een week lang deelnemen aan de zoektocht SpEUrnEUs.

70% Europese wetten

"Jongeren weten niet echt goed wat Europa allemaal doet en wij willen daar verandering in brengen", vertelt Jeroen Jochems van het Antwerpse Europa Direct netwerk. 70% van de Vlaamse wetten zijn door Europa geïnspireerd.

Vaak zijn jonge kinderen ook betrokken bij die wetten. Zo moeten kleine kinderen van Europa in een autostoeltje zitten, en moet het kraantjeswater waarmee we onze tanden poetsen proper zijn.

Beter te vroeg dan te laat

Het informatiecentrum Europa Direct Netwerk Vlaanderen wil iedereen kennis verschaffen over de Europese instellingen. In elke provincie van elke lidstaat vind je er één. Samen met de Stichting Ryckevelde zorgt het voor de internetzoektocht SpEUrnEUs. "Deze zoektocht is specifiek op jongeren gericht want we kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen", aldus Jeroen Jochems.

Meer info vind je hier.

© 2009 – StampMedia – Thomas De Ridder

.

Nu in het nieuws