Brandweer verwelkomt nieuwe monstertruck

Brandweer verwelkomt nieuwe monstertruck

Brandweer verwelkomt nieuwe monstertruck

Print
Herentals - De brandweer van Herentals heeft zijn langverwachte nieuwe tankwagen in ontvangst genomen. Het gevaarte kan 15.000 liter bluswater inslikken.

Het Herentalse korps is pas het tweede brandweerkorps in ons land dat beschikking krijgt over dit soort tankwagen. Met het voertuig verdubbelt de brandweer bijna zijn bluswatercapaciteit nu de oude tankwagen, met een tank van 8.000 liter, na 28 jaar trouwe dienst met pensioen wordt gestuurd.

“Jullie moeten wel beloven om er de eerste twee maanden nergens mee tegenaan te rijden”, grapte burgemeester Jan Peeters (sp.a), verwijzend naar een paar akkefietjes die de brandweer recent met andere dienstvoertuigen had. “Deze tankwagen wordt ingezet om bijstand te leveren in gebieden waar een tekort aan bluswater wordt verwacht, en bij grote branden, ook op het grondgebied van andere korpsen”, legt brandweerluitenant Rudy Smet uit. “Hij dient ook om wegen met detergenten te reinigen. Daarvoor heeft hij een speciale balk die het reinigingsmiddel kan spuiten.”

Niet goedkoop

De prijs van het nieuwe pronkstuk van de brandweer bedraagt 240.730 euro. Een kwart daarvan moet de stad zelf ophoesten. Maar van dat bedrag wordt nog eens 46 procent gerecupereerd door de inzet van de wagen in andere gemeenten. Uiteindelijk kost de tankwagen de stadskas 27.684 euro. Wel heeft de gemeente de basisuitrusting nog uitgebreid met allerlei opties. Dat kostte ook nog eens 23.410 euro.

De monstertruck weegt 27 ton en draait ook op zijn achteras. “Voor de chauffeurs komt het erop aan eerst te oefenen, want deze tankwagen rijdt helemaal anders dan de vorige, en zeker in de smallere straten van Herentals zou het voorzichtig manoeuvreren worden”, weet brandweerluitenant Jan De Ceuster.

HHM

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio