"Die vuurpijl zal altijd een mysterie blijven"

De politie ondervraagde meer dan 200 omwonenden van het huis van François Brant en zijn vrouw Maria Geens.

In de nieuwsjaarsnacht ging dat volledig in vlammen op nadat een vuurpijl op de veranda terecht was gekomen. Het onderzoek wordt nu afgesloten.

Het puin is geruimd, de eerste bouwmaterialen werden geleverd. Vandaag beginnen werkmannen met de constructie waarop een volledig nieuw dak moet komen. “Alleen de voor- en zijgevels kunnen blijven staan”, vertelt François Brant.

De vlammen in zijn woning aan de Gasthuisstraat in de dorpskern van Gooreind waren van oud op nieuw nietsontziend voor de huisraad en het grootste deel van het huis.

Ironisch genoeg was de kerstkrans aan de voordeur zowat het enige dat intact was gebleven. Het koppel begon de eerste dag van het nieuwe jaar dakloos en zonder persoonlijke spullen. Waar de brandende vuurpijl op hun veranda vandaan kwam, blijft een mysterie. Van de veranda is het vuur alleszins overgeslagen naar het dak en de rest van de woning.

Sindsdien woont de familie Brant noodgedwongen in een huis van de gemeente, in dezelfde straat. Maar het koppel moet daar maandelijks huur betalen, dus de start van de heropbouw van het huis - dat ze ooit met hun ouders uit de grond stampten - is meer dan goed nieuws.

“Ondanks het feit dat de afschieter van die pijl niet gevonden is, deed de verzekering niet moeilijk”, gaat Brant verder. “Het bleef een accidentele brand, veroorzaakt door een vuurpijl.”

Toch is met man en macht gezocht naar diegene die - hoogstwaarschijnlijk onopzettelijk - het huis in vlammen deed opgaan. “In een bepaalde cirkel rond de woning hebben we minstens 200 mensen ondervraagd”, zegt Rudy Verbeeck, korpschef van de politiezone Grens.

“Er werden veel gissingen gedaan, maar concrete bewijzen konden niet worden gevonden. Ook de speculatie dat het misschien om een noodpijl ging, eerder dan om een vuurpijl, hebben we niet kunnen hardmaken. Het gerechtelijk onderzoek is afgesloten.”

Volgens de huidige wetgeving is het afschieten van vuurwerk nog steeds toegelaten in Wuustwezel. Maar burgemeester Jos Ansoms (CD&V) vindt een verbod zinloos zolang er vuurwerk verkocht mag worden. Hij pleit voor een debat over de kern van het probleem op hogere niveaus.

Saskia CASTELEYNSMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio