Cipiers mogen niet achter ontsnapte gedetineerden aan

Cipiers mogen niet achter ontsnapte gedetineerden aan

Cipiers mogen niet achter ontsnapte gedetineerden aan

Print
Wanneer een gedetineerde ontsnapt uit de gevangenis, mogen de cipiers de achtervolging niet inzetten. Ze moeten eerst de politie verwittigen. Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) beseft dat er op deze manier heel wat kostbare tijd verloren gaat.

"Bij een ontsnapping geldt altijd dezelfde regel", aldus De Clerck. "De cipiers alarmeren de politie, die dan alle nodige schikkingen kan treffen en overgaat tot een zoekactie. Het is niet de bedoeling dat de cipiers achter de ontsnapten gaan lopen en massaal de gevangenis verlaten."

Ittre

De heersende maatregel werd afgelopen weekend nog maar eens pijnlijk duidelijk toen twee gevangenen zonder veel moeite het hazenpad kozen in Ittre.

"Cipiers zijn enkel bevoegd binnen de gevangenis en eventueel in de onmiddellijke omgeving daarvan, maar als ze bij een ontsnapping iets ondernemen gebeurt dat vooral in afwachting van de komst van politie", aldus justitie.

Niet bewapend

In die mening kunnen de vakbonden zich heel goed vinden. "Wij doen geen achtervolgingen en we zouden het ook niet willen", aldus Gino Hoppe van de socialistische vakbond. "Bij een ontsnapping schakelen wij automatisch de politie in. Vergeet niet: een cipier is niet bewapend en zou zich in een levensgevaarlijke situatie begeven."

De voorbije negen jaar wisten meer dan 240 gevangenen te ontsnappen. Het voorstel om enkele agenten te laten postvatten in elke gevangenis kan op geen steun rekenen. "Er is zo al een tekort aan agenten", klinkt het bij de politie. "Het zou dus ondenkbaar zijn zomaar eventjes enkele agenten van straat te plukken en ze in onze gevangenissen te droppen."

.

Nu in het nieuws