Plantendief rijdt moedige uitbater aan

Uitbater Bert Janssens van tuincentrum Bloemenland in Vorst-Laakdal raakte zondag gewond toen een dief hem met de auto aanreed. De dader was betrapt bij het stelen van plantjes.

Bert Janssens en zijn vrouw Ann Van Baelen waren zondagavond rond 19u bezig met het afsluiten van hun tuincentrum Bloemenland op de Grote Steenweg in Vorst, toen de vrouw een verdachte figuur in de gaten kreeg. “Aan de voorkant van de winkel liep de hele tijd een man heen en weer, alsof hij wilde kijken of er iemand te zien was”, vertelt Bert Janssens. “Mijn vrouw stelde zich verdekt achter een stand met kaarten op en hield hem in de gaten.”

Zo zag ze hoe de vreemde bezoeker zich plots over de omheining werkte en een krat met plantjes meegriste. Toen hij die in de aanhangwagen achter zijn auto wilde zetten, sloot het uitbaterskoppel hem in. “Ik zei hem dat dit niet zomaar kon en dat ik de politie erbij ging halen. Daarop sprong hij in zijn auto en wilde hij doorrijden.”

Motorkap

De zaakvoerster rende weer naar binnen om de politie op de hoogte te brengen, terwijl Bert Janssens onverschrokken pal voor de auto ging staan. “Ik wilde verhinderen dat hij zou vertrekken. Hij reed een beetje achteruit en reed daarna weer vooruit op me in. Ik vloog op de motorkap en tegen de voorruit. Gelukkig stond ik op dat moment gebogen, maar ik maakte toch een flinke totter. Je verwacht toch helemaal niet dat iemand zomaar op je in gaat rijden?”

De plantenhandelaar rolde van de motorkap op de grond. De betrapte dief stapte daarop weer uit de auto om het lichtgewonde slachtoffer nog eens de huid vol te schelden. Ann Van Baelen zag haar kans schoon en probeerde achter zijn rug de autosleutels uit het contact te halen. Maar de dader merkte haar intenties op en dook tijdig aan de passagierszijde in zijn voertuig. Daarop ging hij er alsnog vandoor.

Tegenstrijdige verklaringen

“We hebben de nummerplaat genoteerd en aan de politie doorgegeven", zegt Bert Janssens. De nummerplaat leidde de speurders uiteindelijk naar het huis van de dader in Ranst. Die legde tegenstrijdige verklaringen af waardoor er geen grond was om de man aan te houden. Het onderzoek loopt nog.

Hans OTTEN

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio