Belastingbetaler moet codes op brief zelf invullen

De belastingbrief wordt ingewikkelder. Omdat er nieuwe codes bijkomen, geraakt alles niet meer op een A3-blad en moeten belastingplichtigen zelf de codes die voor hem van toepassing zijn invullen.

ghouben

Er komen een dertigtal codes bij. De belastingbetaler moet voortaan zelf de codes invullen, met een controlecode van 2 cijfers. De nieuwe codes tellen nu dus 6 cijfers.

Nieuw is ook dat de belastingbrief niet meer naar het plaatselijke belastingkantoor gaat, maar naar scanningcentra in Gent. De fiscus slaagt er momenteel in om 70 procent van de aangiftes automatisch te laten verlopen, via Tax-on-web of via de scanningcentra. In die centra worden de gegevens automatisch gelezen en worden de brieven ook automatisch geklasseerd.

Aftrekposten

De nieuwe codes zijn volgens fiscalist Jef Wellens, die door De Standaard geciteerd wordt, ondermeer het gevolg van nieuwe statuten voor jonge sporters en voor mensen die auteursrechten opstrijken. Ook nieuwe aftrekposten en de invoering van fiscale kredieten zorgen voor bijkomende codes.

Jong sporters

Jonge sporters tot tot 26 jaar betalen op de eerste 16.300 euro van hun inkomen maar 16,1 procent belastingen. Wie in bijberoep geld verdient in de sport - scheidsrechter bijvoorbeeld of trainers - betaalt slechts 33 procent belastingen op zijn sportinkomsten. Ook voor auteursrechten komt er een aparte fiscale code.

Nu in het nieuws