"Er zou sprake kunnen zijn van gevaarlijke contacten"

Er zou sprake kunnen zijn van gevaarlijke contacten

"Er zou sprake kunnen zijn van gevaarlijke contacten"

Print
"Er zou sprake kunnen zijn van contacten die de scheiding der machten in gevaar brengen", zo luidt de belangrijkste conclusie van de Fortiscommissie. Daar zijn de commissieleden vannacht op uit gekomen, bij een stemming waarbij meerderheid en oppositie lijnrecht tegenover elkaar stonden.

De oppositie vindt dat de conclusie niet affirmatief genoeg geformuleerd is. "We waren in de commissie goed bezig tot ongeveer 3 uur in de namiddag. Er was grote eensgezindheid over de gevaarlijke contacten. Maar als het dan later over de rol van het Hof van Beroep gaat, is men bang om die logica verder door te trekken", aldus commissielid Renaat Landuyt (sp.a, foto).

"Men durft niet"

De commissie neemt ook geen standpunt in om later, na de afronding van het strafonderzoek, de zaak opnieuw te bekijken. En ook dat vindt Landuyt jammer: "Men durft niet beslissen".

"Je kunt niet affirmatiever zijn"

Voor Servais Verherstraeten (CD&V) moeten de resultaten van het strafonderzoek afgewacht worden: "Je kunt niet affirmatiever zijn en harde conclusies trekken zolang de resultaten van het lopende onderzoek niet bekend zijn. Ook de beslissing om nadien de Fortiscommissie verder te laten werken, is afhankelijk daarvan".

Geen maat voor niets?

Voorzitter van de commissie Bart Tommelein (Open VLD) vindt niet dat het een maat voor niets is geweest, gezien de duidelijke breuk tussen meerdeheid en oppositie.

"De commissieleden zijn het over veel zaken eens geworden," aldus Tommelein. Maar dat zulks niet blijkt uit de stemming, is voor Tommelein "de verantwoordelijkheid van de betrokken partijen".

.

Nu in het nieuws