Hamme houdt stunt met voorleessessie roman De Pillecijn

Schrijver Gaston Durnez heeft zondag met een lezing de aftrap gegeven van het Filip De Pillecijnjaar. De zestigste verjaardag van de roman Mensen achter de dijk vormt de aanleiding om de Hamse schrijver volop in de kijker te zetten.

“In dit boek beschrijft De Pillecyn op een sublieme wijze de sociaaleconomische toestand van zijn geboortedorp Hamme, eind 19de – begin 20ste eeuw”, vertelt prof Emmanuel Waegemans, voorzitter van het FDP-comité. “Het is een voorrecht voor Hamme en zijn bevolking dat er een roman, een toenmalige bestseller dan nog, volledig aan het dorp en zijn inwoners is gewijd.”

werkkamer

Het Comite organiseert dit jaar talrijke literaire en artistieke evenementen. Zo opent op 14 juni in de Plezantstraat, tegenover over het geboortehuis van Filip De Pillecyn het Filip De Pillecynkabinet. “Het kabinet wil de werkkamer van de Hamse schrijver reconstrueren aan de hand van voorwerpen die hem hebben toebehoord: zijn schrijftafel, bureaustoel, glasramen gemaakt naar motieven van zijn werken, pijpen, boeken, schilderijen.”, legt Waegemans uit.

Het FDP-comité plant vrijdag 26 en zaterdag 27 juni een stunt. Dan vindt op het Marktplein een openbare marathonlezing van de volledige roman Mensen achter de dijk plaats.

Andere evenementen zijn een literaire wandeltocht op zaterdag 30 augustus, de tentoonstelling Het Land van Filip De Pillecijn van 6 tot 22 november en de uitgave van Zestig jaar Mensen achter de dijk, waarbij professor Waegemans een hommage brengt aan De Pillecijn en Hamme.

WO

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio