Meer ouders ondernemen actie na aanrandingen twaalfjarige

De aanranding van negen kinderen door een twaalfjarige jongen in het medisch-pedagogisch instituut (MPI) Remi Quadens in Brasschaat zorgt voor beroering.

Meester Annick Buggenhout, advocate van de vader die gisteren in onze krant getuigde, werd inmiddels gebeld door andere ouders van slachtoffers. “Ook zij gaan stappen ondernemen”, aldus de advocate.

Het MPI zelf wil nog steeds niet reageren op de feiten van handtastelijkheden en verkrachting. “De directie gaat geen commentaar geven”, luidde het op het directiesecretariaat.

Kwetsbare kinderen

“Een groot deel van de daders van seksueel delinquent gedrag was vroeger zelf ook slachtoffer”, beaamt gerechtspsychiater Lieve Dams. “Sommige onderzoeken spreken van de helft tot twee op de drie. Maar er spelen natuurlijk nog meer factoren: opvoeding, persoonlijkheid, intellectuele capaciteiten…”

Van de feiten in het MPI in Brasschaat schrikt Lieve Dams dan ook niet echt. “Je zit daar met een grote groep kwetsbare kinderen”, zegt ze. “Bovendien gebeuren seksueel grensoverschrijdende handelingen steeds op jongere leeftijd. En als het met één slachtoffer lukt, gaat zo’n jongen zijn grenzen verleggen.”

Groot trauma

Dat sommige slachtoffertjes vroeger al seksueel misbruikt zijn geweest, maakt het trauma volgens Dams groter. “Een tweede trauma van die aard brengt altijd meer schade aan”, zegt ze. “Vertelde je aan een kind dat het geplaatst is omdat het thuis werd misbruikt, dan beschouwt het dat nu als een leugen.”

CM, SDMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio