"Bonussen van 165 miljoen kunnen  niet na 150 miljard staatssteun"

Bonussen van 165 miljoen kunnen niet na 150 miljard staatssteun

"Bonussen van 165 miljoen kunnen niet na 150 miljard staatssteun"

Print
"Ik zit vol woede hier." Dat zei de Amerikaanse president Obama over de bonussen die de verzekeringsmaatschappij AIG wil uitbetalen aan topmanagers.

"Hoe kunnen ze deze kaakslag aan de belastingbetalers, die de maatschappij recht houden, verantwoorden?", aldus Obama. AIG is voor 80 procent eigendom van de Amerikaanse overheid, nadat die voor niet minder dan 150 miljard dollar is moeten bijspringen om de verzekeraar boven water te houden. Aan bonussen wil AIG nu 165 miljoen dollar betalen.

Ondermeer in Londen, waar voor AIG massale verliezen werden gemaakt, zijn er managers die met een bonus van 2 miljoen de maand afsluiten.

Boetes

De controverse over deze bonussen bereikte een hoogtepunt nadat de openbare aanklager in New York boetes begon uit te schrijven voor AIG omdat de verzekeraar geen informatie over de bonussen had gegeven.

Ongelegen

De regering Obama bereidt nu nieuwe steunmaatregelen voor de banksector voor. Publieke verontwaardiging over AIG-bonussen komen dus erg ongelegen. Zondag werd duidelijk dat er weinig legale middelen zijn om de bonussen te laten schrappen, want zijn contractueel vastgelegd.

Maar Obama laat het daar niet bij: "Ik heb minister van financiën Geithner gevraagd elke wettelijke mogelijkheid te onderzoeken om deze bonussen te blokkeren en zo de Amerikaanse belastingbetaler recht te doen".

.

Nu in het nieuws