O'Fiach's Irish Pub verhuist van Lier naar Mechelen

O'Fiach's Irish Pub verhuist van Lier naar Mechelen

O'Fiach's Irish Pub verhuist van Lier naar Mechelen

Print
Lier - De O'Fiach's Irish Pub verlaat Lier. Uitbater Ronald Hunter en echtgenote Lut verkassen hun bekende Ierse kroeg nog voor de zomervakantie naar de Grote Markt in Mechelen.

Ieren maar vooral Ierlandliefhebbers vierden op 1 maart nog uitgebreid het vijfjarig bestaan van de O'Fiach's Irish Pub in de Eikelstraat 28 in Lier. Toen al gonsde het van de geruchten dat het wel eens het laatste verjaardagsfeestje zou kunnen zijn, want Ronald zou zijn pub naar Mechelen verhuizen. Toch wil Ronald Hunter pas nu, op vraag van Gazet van Antwerpen zijn plannen officieel bekendmaken.

"Mijn vader is een Ier, die na de landing in Normandië en de bevrijding van Mechelen hier is blijven hangen. Dat ik met een Ierse en bijvoorbeeld geen Cubaanse pub ben begonnen, is dus niet toevallig, want over Ierland kan ik uren vertellen. Nochtans ben ik hoegenaamd geen horecamens. Ik ben bankier. Maar een Ierse pub runnen, is wel altijd mijn droom geweest. Toen mijn vrouw me vroeg voor wanneer dat nu eindelijk was, kon ik me geen betere voorzet voorstellen", vertelt Ron.

Café Retro

"Op zoek naar een geschikte locatie ben ik in de Eikelstraat in Lier terechtgekomen, waar het leegstaande café Retro al enkele jaren stond te verkommeren. Lut vond het als binnenhuisarchitecte wel wat hebben, vooral de compartimentering. Toch werd er door heel veel mensen smalend over gedaan, dat net ik een pub zou beginnen. Ondertussen zijn we vijf jaar verder en mag ik van een echt succes spreken."

"Waarom ik deze pub dan sluit en in Mechelen met een nieuwe pub begin? Ik heb Mechelen de voorbije vijf jaar enorm zien evolueren. Ze zijn daar heel goed bezig. Als we nog drie jaar zouden wachten, is een nieuwe zaak daar openen wellicht niet meer te betalen. Er zijn trouwens ook niet zoveel geschikte, leegstaande panden meer te vinden. Op de Grote Markt waren er twee: wij kozen voor de Avant-Garde, een gebouw met karakter dat toch ook alweer enkele jaren leegstaat", zegt Ron.

Beschermd monument

"Omdat het een beschermd monument is, heeft alles wat langer aangesleept. Zo was er eerst onder meer een kunsthistorisch onderzoek nodig. Ondertussen gingen het stadsbestuur en Monumentenzorg met onze plannen akkoord en wachten we enkel nog op de stedenbouwkundige vergunning. We hopen in juli te kunnen opengaan, zodat we nog enkele belangrijke evenementen kunnen meepakken."

"Net als in Lier zal onze Ierse pub in Mechelen volledig rookvrij zijn en serveren we typisch Ierse gerechten als Irish stew, cottage pie, steak & kidney pie en Dublin coddle. Omdat we in Mechelen veel vroeger zullen openen, serveren we ook een 'real Irish breakfast'.Sportliefhebbers kunnen alvast uitkijken naar livebeelden van rugby, paardenraces, darts en voetbal. Maar er zal steeds een ruimte zijn zonder die sport!" benadrukt Ron.

Saint Patrick's Day

Wie met Ronald, Lut en hun Ierse pub wil kennismaken, moet vanavond langskomen op St-Patrick's Day. "Dan is het hier total madness. De groep Moragh speelt vanaf 21u echte Ierse muziek. Daar stap ik trouwens nooit van af. In een echte Ierse pub hoort Ierse muziek, ook in de weekends na 22u. Het is immers niet omdat je een Guinness tapt, dat je ook een Ierse pub hebt. Nee, het moet in je hart zitten", besluit Ron Hunter.

CHRIS VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio