Torenwachter Sint-Rombouts test installatie op 21 maart

Print
Mechelen - De kans bestaat dat straks weer dag en nacht deuntjes uit de Sint-Romboutstoren klinken. De openingsdag van Stadsvisioenen speelt de oude beiaard heel de nacht.

Nick Vanhaute (37) uit Haacht is ondertussen anderhalf jaar torenwachter in Mechelen. Hij is verantwoordelijk voor het onderhoud en het toezicht in Sint-Rombouts. Een belangrijke taak, zeker nu de toren een grote werf is.

Bekijk hieronder de videoreportage van Patrick Hattori:


Meerwaarde

Als gediplomeerd en gepassioneerd uurwerkmaker heeft Nick voor de stad nog een bijzondere meerwaarde. Het middeleeuwse torenuurwerk dat al sinds 1966 was stilgelegd, heeft hij eigenhandig gerestaureerd.

Dat de klokken van de oude beiaard misschien een beetje vals klinken, vindt Vanhaute niet erg. “In Nederlandse steden zoals Amsterdam en Utrecht hoor je niet anders. Dat is net de charme ervan. Deze muziek brengt warmte en gezelligheid in de stad”, stelt hij.

Nacht lang

Het torenuurwerk en de rammel zullen om de 7,5 minuten het bekende ‘Mechelse halfke’ spelen. Mogelijk gebeurt dat in de toekomst zelfs dag en nacht. “Van 21 op 22 maart, het begin van Stadsvisioenen, testen wij dat uit en laten wij de klokken een hele nacht door spelen”, kondigt Nick Vanhaute aan.

Voor geluidsoverlast vreest hij niet. “De oude beiaard klinkt zachter. Wie slaapt, wordt er niet wakker van. Dat de klokken ‘s nachts deuntjes spelen, heeft nog een ander voordeel: zonder je ogen open te doen, weet je hoe laat het is.”

Sven VAN HAEZENDONK

www.stadsvisioenen.be
www.sintromboutstoren.be

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio