Redding Kaupthing valt in het water

Redding Kaupthing valt in het water

Redding Kaupthing valt in het water

Print
De spanning stijgt voor de Belgische klanten van de noodlijdende Kaupthing Bank. De kans dat ze hun tegoeden boven de 100.000 euro nog terugzien is zwaar geslonken. Een geplande overname van hun bank door een Libische investeringsgroep kan immers niet plaatsvinden. Een groep van 25 banken die leningen hebben toegekend aan Kaupthing verwerpt de transactie. Komt er voor 8 april geen andere oplossing, dan dreigt het faillissement van de bank.

De IJslandse bank Kaupthing hing in oktober al over de rand van het faillissement. De moedermaatschappij kon in extremis worden gered door de IJslandse overheid. Maar ook het Luxemburgse filiaal van Kaupthing kwam in moeilijkheden. Daarop zocht de directie bescherming bij de rechtbank. Die schortte daarop alle betalingen op.

Sindsdien kunnen de schuldeisers en ook de spaarders niet meer aan hun centen. Daarbij ook zowat 20.000 Belgische klanten. Het Brusselse kantoor van de instelling valt immers onder de Luxemburgse dochtermaatschappij. Intussen kon worden gewerkt aan een oplossing.

Libiërs

Een Libisch staatsfonds bood zich aan als kandidaat-overnemer voor Kaupthing Luxemburg. Een van de voorwaarden was wel dat er een regeling kwam met 25 banken die geld hebben geleend de Luxemburgse bank. Maar die valt nu in het water. 17 van de 25 banken, die samen goed zijn voor 53% van het geleende geld, verwerpen het voorstel vanuit Libië. Ze denken meer te recupereren bij een eventueel faillissement van de bank.

De Libische overnemer was vooral geïnteresseerd in de Luxemburgse bankvergunning, niet in de Belgische klanten. Daarom sloot hij al een akkoord met het Landbouwkrediet. Meteen na de overname zouden de Belgische klanten doorgestuurd worden naar Landbouwkredietdochter Keytrade Bank. Daar kunnen ze dan hun volledig tegoed weer in handen krijgen.

Faillissement

Door het wegstemmen van het voorstel, slaat de onzekerheid weer toe. Er moet nu naar een nieuwe oplossing worden gezocht. Ten laatste op 8 april moet die er zijn. Is ze er tegen dan niet, dan gaat Kaupthing wellicht op de fles. De spaarders vallen dan terug op de waarborgregeling. Dat maakt dat ze hun geld tot minstens een bepaald plafond kunnen terugvorderen. Aanvankelijk was dit gelegd op 20.000 euro, maar de Belgische en Luxemburgse regering hebben afgesproken dit te zullen optrekken tot 100.000 euro. Voor ons land gaat het volgens minister van Financiën Didier Reynders om een engagement tot zowat 100 miljoen euro.

Actie

De groep K, die de belangen van de Kaupthing-spaarders verdedigt, voerde vandaag nog actie voor de kantoren van ING - dat een van de schuldeisers is - in Brussel. Ook Test-Aankoop, dat lang Kaupthing had aangeprezen, riep de banken op om het voorstel goed te keuren. Het wees erop dat zij zelf ook hulp hebben moeten inroepen van de overheid om overeind te blijven. Maar dit alles mocht niet baten. Het wordt weer bang afwachten voor de Kaupthing-spaarders.

JVG

.

Nu in het nieuws