"Cleopatra had Afrikaanse moeder"

Cleopatra had Afrikaanse moeder

"Cleopatra had Afrikaanse moeder"

Print
De laatste Egyptische farao Cleopatra was van Afrikaanse afkomst. Dat beweert een team van de Britse omroep BBC. Zij zouden samen met een ploeg van de Oostenrijkse Academie voor Wetenschappen de graftombe van de zus van Cleopatra gevonden hebben in Turkije.

Archeologe Hilke Thuer vond de resten van prinses Arsinoe, zus van Cleopatra en eveneens een afstammelinge van Ptolemaeus. Die regeerde na Alexander De Grote over Egypte. Uit het skelet van Arsinoe blijkt dat zij en Cleopatra een Afrikaanse moeder hadden. Volgens Thuer is de ontdekking “uniek in het leven van iedere archeoloog” en “zal de vondst belangrijke inzichten scheppen in de familiebanden tussen Cleopatra en haar zussen”.

Het bewuste skelet uit de laatste eeuw voor Christus werd onderzocht door de Britse archeoloog Neil Oliver, die ook voor de BBC werkt. “Cleopatra leefde in een turbulente tijd waarin ze relaties had met de Romeinse leiders Caesar en Marcus Antonius. Dat leverde haar een mythische status op. Toen ik Arsinoe’s skelet onderzocht, werd ik met de farao als mens geconfronteerd. Heel verfrissend was dat.”

Koele relatie

De legende wil overigens dat Cleopatra een koele relatie had met haar zus Arsinoe. Ze zou Marcus Antonius zelfs opgedragen hebben haar te vermoorden. De BBC-documentaire ‘Cleopatra: portrait of a killer’ gaat dieper op deze materie in, net als op Cleopatra’s relatie met Julius Caesar.

Met de documentaire zal de Britse omroep een realistischer beeld schetsen van de mythische farao. Het grote publiek kent Cleopatra vooral door de bekende film met Elizabeth Taylor en Richard Burton uit 1963.

Cleopatra: portrait of a killer’ wordt op 23 maart uitgezonden op BBC 1, om 21u.

.

Nu in het nieuws