Japanse kamikazesatellieten moeten ruimteschroot wegwerken

Japanse kamikazesatellieten moeten ruimteschroot wegwerken

Japanse kamikazesatellieten moeten ruimteschroot wegwerken

Print
Japan broedt op een plan om kamikazesatellieten de ruimte in te sturen om ruimteschroot op te ruimen. Het zou gaan om microsatellieten die zelf ook gedoemd zijn om vernietigd te worden. Dat meldde de website Russiatoday.

De afgelopen weken kwam de problematiek van het ruimteschroot een aantal keer in het nieuws. Enkele weken terug spatten twee satellieten uiteen toen ze met elkaar in botsing kwamen. Vorige week moest de bemanning van het internationaal ruimtestation ISS even geëvacueerd worden, maar uiteindelijk raasde een brokstuk rakelings langs het station.

Jaxa

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er de laatste tijd wordt nagedacht over methoden om het schroot op te ruimen, maar concrete plannen zijn er nog niet. Een Japans ruimtevaartbureau doet een eerste aanzet.

Het plan van ruimtevaartbureau Jaxa bestaat uit een systeem waarbij 140 kilo wegende microsatellieten ruimteafval met een robotarm vastgrijpen en daarbij de dichte lagen van de atmosfeer induiken. Uiteindelijk brand het afval, samen met de satellietjes, op in de atmosfeer.

.

Nu in het nieuws