Vakbonden ING protesteren in Nederland

De liberale en christelijke vakbond bij de bank ING zijn de inleveringen beu. Maandag brachten ze een bezoek aan het Nederlandse moederconcern. In een gesprek en open brief aan topman Jan Hommen maakten ze hun ongenoegen duidelijk.

jvangeyte

"Toen ING de BBL overnam leek dit voor velen een geruststellende actie. Deel uitmaken van een grote wereldspeler leek in die genadeloze financiële wereld een verstandige keuze. Jaren later lijkt dit een verkeerde keuze te zijn. België is de melkkoe van ING geworden en moet duidelijk leeg worden gemolken. En liefst met zo weinig mogelijk eten. Vergeet echter niet dat een koe die te weinig eten krijgt eerst geen melk meer geeft en vervolgens sterft", zeggen de bonden.

De bonden zeggen al genoeg inspanningen te hebben geleverd. Wil men het personeel gemotiveerd houden, dan moet er anders mee worden omgegaan, luidt het. Ze reageren daarmee op de afslankingsplannen van ING in België, de hertekening van het kantorenneten allerlei besparingen.

Solidair

"U vraagt ons om solidair te zijn. Solidair met wie? Met de aandeelhouders die de laatste jaren gretig hebben geprofiteerd van onze inspanningen? Solidair met de speculanten die omwille van de reusachtige bonussen ons in een slecht aflopend avontuur hebben gestort? Solidair met de onderneming? Om onze inspanningen nog eens in een bodemloos vat te zien verdwijnen? Of solidair met uw sponsor, de Nederlandse regering? Om machteloos te moeten toekijken hoe de werknemers deze rekening moeten betalen en de onderneming in Hollandse handen te zien overgaan? De Belgische medewerkers wachten met een bang hart af hoe het nu verder moet. Wat zal uw volgende stap zijn? Nu ook nog de Belgische Voorzitter van ING België aan de deur zetten en vervangen door een Nederlander? Is dat uw agenda? Begrijpt u dat dit voor alle Belgische medewerkers veel te ver gaat? Trop is te veel. We hebben er genoeg van. Laat diegenen die het meest geprofiteerd hebben de rekening betalen. Wij zullen wel voor de winst zorgen …", aldus nog de open brief.

Communicatie

De hoofddirectie in Amsterdam beloofde contact op te nemen met de directie in Brussel om de communicatie rond deze plannen te bekijken

.

JVG