Grote opkomst voor presentatie nieuwe Zurenborg

Ruim 250 buurtbewoners keken zaterdag naar de plannen voor de wijk Nieuw Zurenborg. Blikvangers: een park, een woontoren en een schoolgebouw.

jvandermosten

Bij de voormalige IGAO-gasfabriek en de stelplaats van De Lijn presenteerden de ontwerpers van De Smet Vermeulen/Palmboom en Van den Bout zaterdagochtend eerst hun plannen. Daarna konden de buurtbewoners terecht in praatcafés en een wandeling maken op de site. Op een muur mochten ze hun suggesties schrijven. Voor de kinderen was een aangepast programma samengesteld.

Tussen de Singel, de Plantin en Moretuslei, de spoorwegberm en de Pretoriastraat moet over enkele jaren een nieuwe wijk verrijzen met 590 wooneenheden. Er is op de site ook ruimte gereserveerd voor een schoolgebouw en ateliers. Aan de Singel komt een park, waarvan de invulling nog moet worden bedacht. Dat geldt ook voor de bestemming van de grote loods in het midden van de site.

De Plantin en Moretuslei kan straks worden overgestoken met een fiets- en loopbrug. Aan die kant willen de ontwerpers ook een woontoren met horeca-faciliteiten bouwen. “Het is de bedoeling dat Nieuw Zurenborg en het park optimaal toegankelijk zijn vanuit de omliggende wijken in Berchem en Borgerhout”, zeggen ze.

Democratische prijzen

Het stadsbestuur heeft de regie van de nieuwe woonwijk in handen. “We streven naar een gezonde sociale mix”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout.

“De helft van de woningen willen we onder de prijzen van de vrije markt verkopen. Er komen vijftien procent sociale huur- en tien procent sociale koopwoningen. Er zijn ook mogelijkheden voor kangoeroewonen en studentenflats. En als het juridisch kan, gaan we voorrang geven aan Antwerpse gezinnen.”

“Het park wordt aan drie zijden omringd door voorgevels, wat veel sociale controle mogelijk maakt”, zegt Sandra Lintermans van de dienst Stadsplanning. “Omdat de bodem moet worden gesaneerd, kunnen we ook werken met niveauverschillen. En elke woning heeft een ondergrondse parkeerplaats, zodat alleen bezoekers bovengronds zullen parkeren.”

Nog even geduld

De plannen voor Nieuw Zurenborg worden financieel ondersteund door de Vlaamse regering. Vorig jaar kocht de stad de gronden van IGAO. Eind 2011 moet het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) klaar zijn, waarna de nodigevergunningen kunnen worden aangevraagd. In 2013 kan dan worden gestart met de bouw.

Lex MOOLENAAR

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio