Duizenden Chinese atleten liegen over hun leeftijd

Het aantal Chinese atleten dat een vals leeftijd opgeeft om daar sportief voordeel me te halen loopt in de duizenden. Dat blijkt uit botonderzoek en röntgenfoto's van vooral tieners.

ghouben

Het onderzoek werd uitgevoerd in de zuidelijke provincie Guangdong.

Twee tot zeven jaar jonger

Van de 13.000 onderzochte sporters waren er meer dan tweeduizend in werkelijkheid jonger dan hun officieel opgegeven leeftijd. Meestal maakten de fraudeurs zich op papier twee jaar jonger, in sommige gevallen zelfs zeven.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het sportbureau in de zuidelijke provincie Guangdong. De onderzoekers namen röntgenfoto's van hoofdzakelijk tieners en analyseerden de botstructuur.

Grootscheepse fraude

Deze resultaten bevestigen de geruchten die al langer de ronde deden over grootscheepse fraude bij Chinese atleten. Tijdens de Spelen van Peking werd ondermeer openlijk getwijfeld aan de leeftijd van Chinese turnsters.

De meisjes zouden zich ouder hebben voorgedaan dan ze in werkelijkheid waren om de minimum leeftijd voor deelname (16 jaar) te halen. De internationale gymfederatie wees die beschuldigingen toen van de hand.