Wijkraad vraagt toekomstplan voor Nekkerspoel

De wijkraad Nekkerspoel roept de NMBS en de overheid op om snel te komen met een plan voor de vernieuwing van de stationsomgeving.

jvandermosten

Over Nekkerspoel is de voorbije jaren al veel gezegd en geschreven. Maar bewegen doet er weinig, en dat ergert de buurtbewoners. Zeker nu er grootse plannen in de maak zijn om de omgeving van het centraal station zijn grootste metamorfose ooit te bezorgen. Meer dan 300 miljoen euro gaat dat project kosten.

De aanleg van een nieuwe ringweg, van Mechelen-Zuid naar de Nekkerhal (N15), tegen 2012 heeft ook gevolgen voor Nekkerspoel. “Zeker als er over de Afleidingsdijle een brug naar het Lakenmakersplein zou komen. Maar onze wijk is niet in het plan opgenomen”, zegt Erwin Van San, gespreksleider van de wijkraad.

“Nochtans is de verbinding aan het Douaneplein van cruciaal belang voor de mobiliteit en leefbaarheid van Nekkerspoel. Het zou goed zijn als de overheid beide projecten koppelt. De samenhang tussen de herinrichting van de Nekkerspoelstraat, de modernisering van ons station en het stationsproject van Mechelen- Centraal verbreken, zou onzinnig zijn. Niemand trekt toch een huis op, en bouwt pas nadien de kelder?”

Stationsgebouw

Toch is nu reeds duidelijk dat Nekkerspoel ten vroegste in 2012 opnieuw een station heeft dat de naam waardig is. Dat is gebleken na een parlementaire vraag van kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen!). Hij noemt de situatie in Nekkerspoel schandalig. Sinds de verkoop van het oude station in 1997 is de huisvesting ondermaats. Reizigers moeten het stellen met twee containers: een voor de loketten, en een voor het sanitair.

Het monumentale stationsgebouw dat de NMBS destijds heeft verkocht voor iets meer dan 250.000 euro staat vandaag te koop voor bijna twee miljoen euro. “Het is wel grondig gerestaureerd. Maar de NMBS neemt geen beslissing: het opnieuw kopen of investeren in een nieuwbouw”, vertelt Van San. Hij wijst op het ontbreken van een goed bereikbare parking voor pendelaars. “Aan het Douaneplein geraken, is omslachtig.”

Vervallen woningen

De wijkraad vraagt ook maatregelen om verder verval van de stationsbuurt te stoppen. “Wie vandaag in de omgeving naar boven kijkt, merkt leegstand, gevels die vervallen en een verzwakt commercieel aanbod met veel nacht-, telefoon- en internetwinkels”, stelt Erwin Van San.

Al weet hij de investeringen van de stad op het Lakenmakersplein en in de de Borchtstraat te waarderen. “Maar er zijn diepgaander ingrepen nodig om rust, groen en ruimte te brengen. Het doorgaand verkeer moet weg, wij moeten de knoop aan het Hoogstratenplein ontwarren en de doorgang van Nekkerspoel naar de binnenstad moet opnieuw bekeken worden”, somt Van San op.

Een ander pijnpunt is de teloorgang van de Nekkerspoelstraat. “De vernieuwing tot woonstraat gaat al enkele verkiezingen als belofte mee”, zegt Van San. “Maar de inkt van de brieven met beloftes is vervaagd nog voor de eerste studie rond de heraanleg ooit zal starten. Het verval vertraagt ondertussen niet, integendeel. Daarom is het belangrijk dat wij de handen in elkaar slaan. Net zoals bij het project voor het centraal station. Alstublieft. Vergeet Nekkerspoel niet.”

Sven VAN HAEZENDONCK

MEER OVER Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio