Hagenpreken vervangen kanselredes

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) maakt een einde aan de heisa rond de kanselredes van Stadsvisioenen.

Schrijver Erwin Mortier was niet meer welkom voor een kanselrede in een van de Mechelse kerken tijdens Stadsvisioenen. Mortier had tijdens de uitvaartplechtigheid van Hugo Claus scherp uitgehaald naar kardinaal Danneels. Hij deed dat omdat de kerkvader de euthanasie van Claus veroordeelde.

Om die reden zou Mortier onder druk van het aartsbisdom geweerd zijn als gast voor de kanselredes. Uit protest zegden belangrijke deelnemers een na een af, maar Somers grijpt in. Als voorzitter van Stadsvisioenen schrapt hij de kanselredes.

Hij stelt een alternatief programma met hagenpreken voor. “Hagenpreken dateren uit de zestiende eeuw en waren redevoeringen waarbij de almacht en de hoogmoed van de katholieke kerk op de korrel werd genomen. Elke beknotting van de artistieke vrijheid en de vrijheid van meningsuiting is voor mij als burgemeester, en als liberaal, onaanvaardbaar”, zegt Somers.

Locaties heeft hij al in gedachten: het stadhuis, het Schepenhuis, de oude Minderbroederskerk van het Cultuurcentrum én de hagen aan het kathedraalplein.

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio