Twaalfjarige randt negen kinderen aan

Negen kinderen uit medischpedagogisch instituut Remi Quadens in Brasschaat zijn allicht maanden aangerand door een twaalfjarige jongen.

jvandermosten

Enkele slachtoffers waren er geplaatst na eerder seksueel misbruik. Het seksueel misbruik in medisch- pedagogisch instituut (MPI) Remi Quadens op de Miksebaan in Brasschaat kwam twee weken geleden boven water.

Tijdens een spel duwde een van de slachtoffertjes de twaalfjarige dader van zich af. Die eerste kreeg een woedeaanval en getuigde samen met twee vriendjes over de aanrandingen. Daarbij bleef het niet beperkt tot handtastelijkheden, maar kwam het ook tot verkrachting.

Negen slachtoffers

Ondertussen is er al sprake van negen slachtoffers. Een vader van twee van hen getuigt anoniem. “Mijn twee zonen zaten in dezelfde leefgroep als de dader”, vertelt hij. “Ze waren als beschermingsmaatregel in MPI Remi Quadens geplaatst omdat ze door hun stiefvader waren misbruikt”, vult zijn advocate Annick Buggenhout aan.

“Na enkele maanden zag ik ze heropleven”, vervolgt de vader, “maar plots merkte ik opnieuw terughoudendheid. Ik zag onmiddellijk dat er iets aan de hand was, maar ze wilden niet zeggen wat. Bang dat ze zouden worden gestraft, bleek achteraf.”

Onderbemanning

Volgens ouders van slachtoffers houdt de directie van Remi Quadens vol dat het personeel geen fouten heeft gemaakt en dat er geen sprake is van onderbemanning. Op onze herhaalde vraag om een reactie wilde MPI Remi Quadens het voorbije weekend niet ingaan. Naar verluidt willen ze vandaag wel reageren.

Het Antwerpse parket bevestigt dat er een onderzoek loopt naar aanranding, bepotelen en verkrachting. “Voor de minderjarige dader werd de jeugdrechter gevorderd”, luidt het nog. De jeugdrechter greep ondertussen al in. De twaalfjarige dader werd overgeplaatst naar een andere jeugdinstelling.

Christophe MATTHIJSSENS

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER Brasschaat

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio