Google-stichter schenkt geld en DNA voor Parkinson-onderzoek

Sergey Brin, co-stichter van Google en miljardair, wil geld en DNA schenken aan een onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

ghouben

Brin maakte in september van vorig jaar bekend dat hij drager is van een genetische mutatie die voor hem het risico op de ziekte danig verhoogt. Zijn moeder Eugenia lijdt al aan Parkinson.

"Ik geef mezelf een 50/50 kans om binnen 20 jaar of zo Parkinson te krijgen. Maar ik geef de wetenschap een even grote kans om tegen die tijd met een oplossing te komen", zei Brin in een interview.

Afstamming

De studie die hij met zijn gift wil steunen, wordt geleid door 23andMe, een onderneming waarvan Brins echtgenote Anne Wojcicki medestichtster is. 23andMe levert gepersonaliseerd genetisch onderzoek en scant DNA van klanten op gezondheidsrisico's en afstamming.

Het bedrijf wil zijn groeiende DNA-databank nu inzetten voor medisch onderzoek en hoopt 10.000 mensen met Parkinson aan te trekken. Normaal gezien rekent 23andMe 399 dollar aan voor een DNA-doorlichting, wie aan Parkinson lijdt krijgt dezelfde service voor 25 dollar.