Politie ontdekt drugshandel in pand vzw

Politie en gerecht vielen vrijdagavond binnen bij een Marokkaanse vzw in de Heistraat in Sint- Niklaas. Dat gebeurde na een aantal anonieme klachten uit de buurt. Er zouden in het pand drugs zijn aangetroffen.

knuyens

Het parket van Dendermonde heeft nog geen informatie vrijgegeven over de actie van vrijdag in een pand van een Marokkaanse vzw in de Heistraat. Uit betrouwbare bron vernamen we echter dat er wel degelijk onregelmatigheden zijn vastgesteld bij de inval.

De razzia kwam er na een reeks anonieme klachten uit de buurt. Bij de inval zou een hoeveelheid drugs zijn aangetroffen. Er zou één persoon zijn opgepakt, maar het is nog niet duidelijk of de vzw ook zelf aansprakelijk wordt gesteld. Als dat echter wel gebeurt, zal er na een gerechtelijke allicht ook een bestuurlijke sluiting volgen.

Drugswet

Sinds 2007 kan een burgemeester door de aangepaste drugswet een voor het publiek toegankelijke plaats sluiten als er drugs worden gebruikt of verhandeld. In Sint-Niklaas heeft burgemeester Freddy Willockx (sp.a) al een aantal keer van die aanpassing van de drugswet gebruik gemaakt.

De vzw’s bevinden zich al langer in een schemerzone. Na een aantal problemen met verscheidene vzw’s besliste het stadsbestuur in september 2007 om de controle op de vzw’s nog te verscherpen. Dat gebeurde met een nieuw politiereglement, dat de uitbating van vzw’s afhankelijk stelde van een vergunning die wordt afgeleverd door de burgemeester.

Negatief advies

Frappant is dat Willockx voor de vzw in de Heistraat, waar vorige vrijdag de razzia plaatsvond, eerder een negatief advies uitbracht. In de beroepsprocedure, waar de fractieleiders van alle politieke partijen hun advies uitbrengen, kreeg de vzw alsnog het licht op groen.

Joris VERGAUWEN

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER