Fiscale fraude terugdringen tot "gemiddelde" kan 10 miljard opleveren

Alleen al het terugdringen van de fiscale fraude tot het gemiddelde, zou in België goed zijn voor een imposante 10 miljard euro extra inkomsten.

ghouben

Dat stelt professor fiscaal recht Michel Maus (foto). In onze buurlanden ligt de fraudegraad vijf tot zeven procent lager. "Als je de fraude al maar zou terugbrengen tot het gemiddelde van onze buurlanden, dan kom je al vlot aan tien miljard euro", zegt Maus in De Standaard.

Professor Maus (VUB en Universiteit Antwerpen) werd onlangs als expert gehoord werd door de kamercommissie die de fiscale fraude onderzoekt.

Zwartwerk

Het probleem begint volgens hem bij zwartwerk. In een studie van Eurostat bevestigt zes procent van de Belgen de jongste maanden in het zwart gewerkt te hebben en kent 56 procent wel iemand die in het zwart werkte.

Lage pakkans

Aan te weinig personeel voor de fiscus ligt het alvast niet. Nederland telt 25.000 fiscale ambtenaren, België heeft er 30.000. Dat controles in België minder opbrengen, ligt volgens Maus in de eerste plaats aan de complexe fiscale wetgeving.

Maar ook aan te weinig controles. "In 2007 is 0,55 procent van de belastingplichtigen gecontroleerd voor de inkomstenbelasting en 2,29 procent voor de btw. De pakkans is dus echt heel laag", aldus Maus.