Likoed heeft regeringsakkoord met extreem-rechts in Israël

In de nacht van zondag op maandag is een belangrijke stap in de vorming van een regeringscoalitie in Israël gezet. Benjamin Netanyahu, formateur van de conservatieve Likoed-partij, heeft een akkoord bereikt met de extreem-rechtse partij Yisrael Beiteinu. Netanyahu moet nu nog andere regeringspartners aan boord proberen te trekken.

jrosquin

Likoed kwam bij de verkiezingen van vorige maand één zetel te kort om de grootste partij van het land te worden, maar Netanyahu kreeg toch het formateurschap toegewezen. Kadima, de grootste partij, houdt de boot af en dus probeert Netanyahu een coalitie te maken met een resem conservatieve en ultrarechtse partijtjes.

Buitenlandse Zaken

Yisrael Beiteinu was de verrassing van de verkiezingen. Partijleider Avigdor Lieberman zou de garantie hebben gekregen om minister van Buitenlandse Zaken te mogen worden. De aartsconservatieve partij zou ook aanspraak maken op de posten Binnenlandse Veiligheid, Infrastructuurwerken, Toerisme en Integratie van nieuwe immigranten.

In tegenstelling tot Kadima van Tzipi Livni zijn de toekomstige regeringspartijen hevig gekant tegen de vorming van een Palestijnse staat. Yisrael Beiteinu is er ook hevige voorstander van om de joodse nederzettingen uit te breiden en wil geen land voor vrede ruilen met de Palestijnen.