Links op weg naar historische verkiezingsoverwinning in El Salvador

Links op weg naar historische verkiezingsoverwinning in El Salvador

Links op weg naar historische verkiezingsoverwinning in El Salvador

Print
Mauricio Funes, de kandidaat van de voormalige rebellenbeweging FMLN, lijkt goed op weg om de presidentsverkiezingen van zondag in El Salvador te winnen. Met 90,68 procent van de stemmen geteld komt Funes volgens het Hoog Verkiezingstribunaal uit op 51,27%, terwijl zijn rivaal Rodrigo Avila van de regerende Arenapartij 48,73 procent haalt. Dat betekent dat El Salvador waarschijnlijk voor het eerst in zijn geschiedenis een linkse regering krijgt.

Funes, een voormalig televisiejournalist, heeft zichzelf al als president uitgeroepen en zijn aanhangers hebben de overwinning al op straat gevierd. “Dit is de gelukkigste nacht van mijn leven”, reageerde Funes vannacht. “Het is ook de nacht van de grootste hoop voor El Salvador.” Funes verzekerde ook dat hij rekening wil houden met de standpunten van de conservatieve Arenapartij en dat die partij “gerespecteerd” zal worden. Arena had de voorbije 18 jaar geen presidentsverkiezingen verloren.

De Arenapartij probeerde de Salvadoraanse kiezers tijdens de campagne angst aan te jagen met haar slogan “Ik lever mijn land niet uit”. Die verwees naar het guerrillaverleden van het linkse Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN). Bij de burgeroorlog tussen het Salvadoraanse leger en de linkse rebellen kwamen tussen 1980 en 1991 meer dan 70.000 mensen om. Na een door de VN gesteund vredesverdrag vormde het FMLN zich om tot politieke partij.

Castro

Funes zelf, die niet meevocht in de burgeroorlog, werd door Arena op één lijn geplaats met Fidel Castro en afgeschilderd als een pion van de Venezolaanse president Hugo Chávez.

Zelf legde de linkse presidentskandidaat tijdens de campagne de nadruk op zijn gematigde opvattingen. Hij kondigde ook aan dat hij goede relaties wil met de VS, vroeger de ideologische boeman van het FMLN. Maar toch slonk de ooit comfortabele voorsprong van Funes in de peilingen de voorbije weken snel weg.

Crisis

De nieuwe president staat voor een zware opgave. El Salvador lijdt onder een zware economische crisis. Die nog wordt aangescherpt door de recessie in de VS, waar 90 procent van 2,9 miljoen geëmigreerde Salvadoranen woont. Het geld dat die naar huis zenden, was in 2008 goed voor 17 procent van het bruto binnenlands product.

Het land is ook in de greep van het geweld. Door het hoge aantal maffia-activiteiten, bendeoorlogen en persoonlijke afrekeningen telt El Salvador nu 61 moorden per 100.000 inwoners.

PD

IPS

.

Nu in het nieuws