Fritzl bekent verkrachting, maar ontkent moord

Josef Fritzl (74) is bereid schuld te bekennen aan verkrachting, incest, dwang en vrijheidsberoving, maar niet aan moord. Dat blijkt op de start van het proces vandaag.

Fritzl kwam de rechtszaal binnen terwijl hij een kaft met documenten vasthield om zijn aangezicht voor de media te verbergen. Pas nadat de fotografen en camera's uit de zaal verwijderd waren, legde de beklaagde de kaft neer. Hij bleef stil en emotieloos, en negeerde de vragen die televisiereporters op hem afvuurden voor de jury de zaal betrad.

Moord?

De advocaat van Fritzl vindt de aanklacht voor het dwingen tot slavernij ongepast. De zwaarste aanklacht tegen Fritzl, namelijk moord, zal ook door zijn verdediging worden betwist.

Volgens de aanklagers is hij wel schuldig aan de dood van een meisje dat kort na de geboorte in de horrorkelder ter wereld kwam in 1996.

24 jaar

De Oostenrijkse elektromonteur staat deze week terecht omdat hij zijn dochter Elisabeth, intussen 42, 24 jaar lang opsloot in de kelder onder zijn huis.

Ze raakte acht keer zwanger. Eén keer kreeg ze een miskraam, een zoontje stierf kort na de geboorte, drie kinderen bleven bij haar in de kelder wonen en drie anderen werden door Fritzl en zijn vrouw Rosemarie geadopteerd.

8.642 dagen vast

Elisabeth hield een dagboek bij waarin ze alles noteerde. Het zal als bewijsmateriaal gebruikt worden op het proces. Ze zat 8.642 dagen of 207.408 uren vast. Haar vader heeft haar meer dan 3.000 keer verkracht.

700 euro per maand

Rosemarie, de 70-jarige echtgenote van Fritzl, wordt niet vervolgd. Ook niet voor het niet verlenen van hulp aan personen in nood.

Uit het onderzoek is gebleken dat ze niets wist van de kelder en wat er zich daar afspeelde. Of ze wilde het niet weten. Ze leeft nu eenzaam en berooid op een flatje en moet rondkomen met 700 euro per maand.

Thierry GOEMAN

Nu in het nieuws