Carnotstraat krijgt ruime voet- en fietspaden

Carnotstraat krijgt ruime voet- en fietspaden

Carnotstraat krijgt ruime voet- en fietspaden

Print
Antwerpen - Het stadsbestuur van Antwerpen heeft het voorontwerp voor de heraanleg van de Carnotstraat goedgekeurd. Het plan voorziet ruime voetpaden en comfortabele fietspaden. De werken gaan dit najaar van start en zullen in 2010 worden voltooid.

De Carnotstraat is dringend aan heraanleg toe. Zowel de tramsporen als het wegdek en de voetpaden zijn sterk verouderd door het intensieve verkeer. De Carnotstraat is momenteel dan ook het oudste deel van de zogenaamde Oost-Westas.

Premetrokoker

Eind 2008 besliste de Vlaamse Regering om de premetrokoker onder de Oost-Westas in gebruik te nemen voor een snelle tramverbinding naar het stadscentrum.

Op termijn kan hierdoor het bus- en autoverkeer op de Oost-Westas worden beperkt. Toch zal ook bovengronds druk tram- en busverkeer aanwezig blijven.

Concept

In het nieuwe concept wordt de rijweg beperkt tot drie rijvakken. Stadinwaarts komt er een centrale vrije tram- en busbedding, met daarnaast een rijvak voor autoverkeer.

Staduitwaarts worden tram-, bus- en autoverkeer samengebracht op één rijvak. Zo ontstaat ruimte voor comfortabele fietspaden aan weerszijden van de straat en kan het verkeer toch vlot blijven verlopen.

Om ook bredere voetpaden te kunnen realiseren, wordt bovendien de ruimte voor parkeren en laden en lossen beperkt tot één zijde van de straat (de zuidzijde). Laad- en losverkeer aan de noordzijde krijgt een plaats aan het begin van elke zijstraat.

Tram en bus

Ook het openbaar vervoer wordt herschikt. Ter hoogte van de Kerkstraat komt de halte richting stadscentrum voorbij het kruispunt te liggen, tegenover het Atlasgebouw.

Zo kan ook bus 23 (richting stadscentrum) hier halt houden, en kan het autoverkeer vanuit de Kerkstraat opnieuw links afslaan. De smalle perrons ter hoogte van de Ommeganckstraat worden niet opnieuw aangelegd.

Een heraanleg van de Turnhoutsebaan wordt voorlopig niet gepland.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio