"Sahara kan heel Europa van energie voorzien"

Sahara kan heel Europa van energie voorzien

"Sahara kan heel Europa van energie voorzien"

Print
Door een deeltje van de Sahara met zonnepanelen te bedekken, kun je heel Europa van energie voorzien. Dat zegt een Amerikaanse onderzoeker.

“Noord-Afrika kan Europa alle energie bezorgen die het nodig heeft”, zegt vorser Anthony Patt. In de Sahara schijnt de zon tweemaal zo hard als in Spanje. Ook in de winter schuiven er zelden wolken voor de zon.

Stoom

"Het is systeem is zowel technisch als financieel haalbaar", aldus Patt. Het volstaat een fractie van de woestijn, ter grootte van een klein Europees land, met zonnepanelen te bedekken.

Patt stelt een systeem voor waarbij de zonnestralen water in stoom omzetten. Er staan proefprojecten voor zo’n systeem op stapel in Egypte, Marokko en Algerije.

Goedkoop

"Het gaat om een goedkope vorm van zonne-energie", zegt Patt, "en ook de prijzen voor elektriciteitstransport zijn gevoelig gedaald". Volgens zijn berekeningen kan een investering van 55 miljard euro het project aantrekkelijk maken voor privé-investeerders.

Patt lanceerde zijn voorstel tijdens een groot klimaatcongres aan de Universiteit van Kopenhagen. Het congresrapport wordt in december aan de deelnemers van de VN-Klimaattop in Kopenhagen overhandigd.

Bron: RP (IPS)

Nu in het nieuws