Vakantie

Originele cruises

Print
Cruising is hot. Weg met het oubollige en dure imago. Meer en meer mensen beginnen te beseffen dat een cruise een meer dan waardig alternatief kan zijn voor een all-in-vakantie. Met kinderen, waarom niet? Of als single, of als koppel. Rederijen stellen elk seizoen een zee van mogelijkheden voor, van schepen uitgerust met een echt gazon tot een ice bar, van pure luxe tot casual cruising. Maar de drijvende hotels lopen vlug vol, dus wie zeker wil zijn van zijn keuze boekt nu al voor 2010. De Middellandse Zee, Caraïben en Noorse fjorden blijven populair, een Antarctica-expeditie de ultieme droom. En al eens aan een naturistencruise gedacht?

Kidscruise

Een mooi voorbeeld van drijvende kinderparadijzen zijn de schepen van Royal Caribbean International. Als voornaamste troeven gelden de H2O-zone (waterpark), flowrider (surfsimulator), het Adventure Ocean Jeugdprogramma, enz. Vanaf volgende maand wordt dat programma nog gevoelig uitgebreid.

Voor de allerkleinsten (6-36 maanden) komen er samenwerkingen met Fisher-Price, Crayola en Huggies. Zo hoeven de ouders niet meer te sleuren met aangepast speelgoed, babyvoeding, luiers en verzorgingsproducten. Cruisetieners komen aan hun trekken in de Adventure Family Library, de Living Room of alcoholvrije discotheek.

Eind 2009 wordt The Oasis of The Seas in gebruik genomen, het vierde Freedom- en grootste cruiseschip ter wereld van Royal Caribbean International, met een Youth Zone van 2.669 m². Royal Caribbean vaart wereldwijd.

Nederlandstalig

Omdat cruising meestal een internationale aangelegenheid is, geldt het Engels als voertaal. Natuurlijk vind je wel eens meer Nederlandstaligen onder de sowieso internationale bemanning van een cruiseschip, maar zeker weet je dat nooit.

Wie gesteld is op Nederlandstalige begeleiding, kan terecht bij cruisespecialist Cruise Plus die jaarlijks een aantal Nederlandstalig begeleide cruises voorstelt. Geen klassieke groepsreizen waarin iedereen elke dag alles samen moet doen van ‘s morgens tot ’s avonds, maar totaal individuele vakanties waarbij Nederlandstalige begeleiding van Cruise Plus aanwezig is aan boord.

Momenteel biedt Cruis Plus vier begeleide reizen aan in 2009 (Middellandse Zee en Donau) en twee in 2010 (Midden-Oosten en Antarctica).

Naturistencruise

Naturisten willen in harmonie met de natuur leven. De gemeenschappelijke naaktheid vormt het meest in het oog springende kenmerk.

Natuurlijk is een aangenaam temperatuurtje dan mooi meegenomen. Sailing Cruises in Comfort organiseert daarom een naturistenzeilcruise aan de zuidwestkust van Turkije. Ook mensen die weinig of geen ervaring hebben met naturisme en misschien nog een stukje textiel nodig hebben om te wennen, zijn welkom.

Van 2-9 mei, 20-27 juni, 29 augustus-5 september, 10-17 oktober 2009. Prijs: vanaf 805 euro, exclusief vliegreis en transfer van/naar het vliegveld.

Riviercruise

Een nicheproduct in opmars. Riviercruisen wint nog altijd aan populariteit, zowel de passieve als de actieve vorm. Bestuur je eigen jacht over de kanalen van de Westhoek, de waterwegen in Schotland of het Canal du Midi in Frankrijk.

Touroperator Gallia zet je aan het roer. Nieuwkomer in de sector is Premicon Line dat vorige zomer zijn Premicon Queen te water liet. Het neusje van de zalm voor (passieve) riviercruises (ook weekendcruises, vanaf 150 euro) op de Moezel, Rijn, Main of Donau.

Zelf voelen we ons nog altijd ontzettend aangesproken door de raderboten op de Mississippi (Majestic America Line). Of wat denk je van een Wolgacruise?

Disneycruise

Welk kind droomt niet van een cruise met de Disney Cruise Line? De rederij van Mickey Mouse komt in 2010 weer vijf maanden (van april tot september) naar Europa.

Naast de intussen gekende cruises in de Middellandse Zee zet het pretschip Disney Magic volgend jaar ook voor het eerst koers naar de hoofdsteden van Noord- Europa (Oslo, Kopenhagen, Warnemünde, Stockholm, Helsinki of Tallinn, Sint-Petersburg).

In totaal gaat het om 10 Europese cruises van 7 tot 12 nachten. Prijsvoorbeeld: vanaf 2.195 euro (10 nachten Middellandse Zee) en vanaf 2.860 euro (12 nachten Noord-Europa).

NIET TE MISSEN