Cuba niet onder de indruk van Obama's versoepeling

Cuba niet onder de indruk van Obama's versoepeling

Cuba niet onder de indruk van Obama's versoepeling

Print
President Obama heeft de beperking op reizen naar Cuba versoepeld maar op het eiland zelf tonen ze zich niet onder de indruk. Het zal de economie van het eiland niet ineens doen heropleven, zeggen experts.

Onderzoekers verwachten in deze tijden van internationale crisis slechts een matige impact van de versoepeling. Ze wijzen erop dat het aantal Amerikaanse Cubanen dat naar het eiland reisde al beperkt was, ongeveer 100.000, toen voormalig president George W. Bush in 2004 de reisbeperking invoerde. Bovendien werkt de Cubaanse regering aan een beperking op de invoer van goederen, waardoor de reizigers minder zouden kunnen meenemen naar de familie.

Obama’s versoepeling houdt onder meer in dat Amerikaanse Cubanen eenmaal per jaar naar de familie op het eiland mogen reizen, zonder tijdsbeperking, en tot 179 dollar (139 euro) per dag mogen uitgeven. Onder Bush mocht zo’n reis maar eens om de drie jaar, telkens slechts voor veertien dagen, en men mocht niet meer dan 50 dollar (39 euro) per dag spenderen.

Amerikaanse toeristen

Volgens Luis René Fernández van het Studiecentrum voor de Hemisferen en de Verenigde Staten (CEHSEU, Universiteit van Havana) is een echte impact pas mogelijk als ook de Amerikanen naar Cuba kunnen. Cuba rondde in 2004 voor het eerst de kaap van 2 miljoen toeristen maar door de nieuwe beperkingen werd de stroom vanuit de Verenigde Staten plots onderbroken.

Volgens analisten zou een totale opheffing van het reisverbod op korte termijn 1,3 miljoen Amerikaanse toeristen naar Cuba brengen. Een opheffing van het economische embargo zou het aantal VS-reizigers zelfs op 5 miljoen kunnen brengen.

Handelsembargo

De toeristische sector is zich al een tijdje aan het voorbereiden op een mogelijke toename van het aantal toeristen, vooral onder impuls van de veranderingen die men van Obama verwacht.

Het handelsembargo dat Washington blijft aanhouden, houdt in dat alleen de export van voedingswaren naar Cuba is toegestaan, op voorwaarde dat er vooraf en met cash betaald wordt. Sinds 2001 waren die verkopen goed voor 2,7 miljard dollar (2,1 miljard euro), een cijfer dat nog hoger kan liggen als men ook daar de voorwaarden zou versoepelen.

IPS

MEEST RECENT