Brussels minister stelt verlaging stralingsnorm uit

Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) gaat de verlaging van de stralingsnorm voor gsm-masten voorlopig uitstellen in Brussel. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open Vld) betekent die verlaging een gevaar voor het Astrid-communicatienetwerk van brandweer en politie.

ikerremans

Momenteel mogen gsm-masten in Brussel 20 volt per meter uitzenden, maar vanaf morgen zou dat verlaagd worden naar 3 volt per meter. Minister De Padt vreest dat de hulpdiensten bij rampen dan niet meer goed met elkaar zullen kunnen communiceren.

Akkoord

"We zijn daar zeer bezorgd over. Als die norm inderdaad ingevoerd wordt, vermindert op bepaalde plaatsen de capaciteit van het Astrid-netwerk met ongeveer 50 procent", zei De Padt vrijdagmorgen. Hij vroeg dat de norm niet zou worden toegepast op het Astrid-netwerk.

Huytebroeck heeft nu beslist dat ze de hele zaak nog eens zal bekijken. "De minister en de operatoren zijn verheugd dat ze een akkoord hebben bereikt waardoor de naleving van de norm zal worden gewaarborgd en tegelijk de kwaliteit van de netwerk en de aangeboden diensten zal worden gevrijwaard", laat Huytebroeck samen met de gsm-operatoren weten.

Vastgoed

Jobs in de regio