Landelijk genieten in Le Marche

Landelijk genieten in Le Marche

Vakantie

Landelijk genieten in Le Marche

Print
Horden toeristen trekken naar de landelijke streken van Toscane en Umbrië. Rijd eens wat verder tot bij hun onbekende buur: de Marken, in het Italiaans Le Marche (uitspreken met een k), ook gekend van het VTM-programma De Italiaanse Droom . In dit authentieke stukje Italië tussen de Adriatische zee en het Appenijnengebergte loop je -voorlopig - niet in elke straat tegen andere Belgische en Nederlandse vakantiegangers aan. En alles is er nog wat minder prijzig. Culinaire magazines roemen de streek om zijn keuken. Of wat denk je van een glas frisse Verdicchio-wijn, exclusieve truffels, verse visschotel en ambachtelijke worst?

De Marken zijn een goed bewaard geheim in Italië. Om de ongerepte natuur in alle rust te ontdekken moet je je zoals gezegd haasten. Het VTM-programma De Italiaanse Droom werd gefilmd in het dorpje Montelparo en verleidt momenteel heel Vlaanderen met adembenemende vergezichten. In Le Marche ben je te gast in colline, campagna e mare.

Colline of heuvels

Le Marche heeft een hechte band met Limburg. Veel Marchigiani verlieten in 1946 hun streek om in onze steenkoolmijnen te werken. Ook de Italiaanse heuvels van de Appenijnen herbergen zwarte bodemschatten: truffels. Acqualagna is dé truffelstad. Zomer en winter snuffelen honden naar de exclusieve zwammen. Wie wil, kan mee op truffeltocht. In het dorp zijn alle denkbare truffelvarianten te koop: truffelpasta, ingemaakte truffel, truffelolie… en natuurlijk verse truffel. De typische indringende geur vergeet je nooit meer na zo’n winkelbezoek. Ga in de streek zeker een truffelgerechtje proeven. De risotto in Albergo Anticofurlo in Furlo vormt een aanrader. Het restaurant staat vermeld in de Michelingids en ook de paus schoof er de voeten onder tafel. Toch valt de prijs nog goed mee: voorgerechtjes en hoofdschotels voor prijzen van 10 tot 20 euro. Bij pizzeria L’Intreccio op de Via Rinaldi in Jesi serveren ze voor minder dan 10 euro heerlijke truffelpizza, met zo’n dunne krokante bodem.

Campagna of het platteland

Boerderijen verkopen hun verse waar op het erf. Een trend die zich ook in Le Marche doorzet. Bij boer Trionfi Honorati in Jesi maken ze ’s morgens vroeg mozzarellabolletjes en yoghurt van de verse buffelmelk. De zwartbonte koeien leveren 500 liter melk voor smeuïge ricotta en harde kazen. Tijdens het weekend komen stadsmensen op daguitstap naar de kleurrijke boerderij. De muren van de stallen zijn bespoten met vrolijke graffiti. Als de winkel open is, mogen de kinderen naar de buffels en koeien op stal.

Italianen trekken steeds meer naar de buiten voor een streekeigen lunch of diner in een agriturismo. Il Gelso serveert zelfgemaakte salami van Fabriano, een pittige delicatesse. Het label van de worst is gedrukt op wereldberoemd papier uit Fabriano. Je kent een van de eerste papiersteden uit Europa niet? Toch wel, Fabriano’s papier en watermerken worden gebruikt voor het drukken van geldbiljetten. Meer over de middeleeuwse productie van papier leer je in het museum Museo della Carta e della Filigrana.

Heel leuk in Fabriano: de streekshop Via Balbo 31 op het gelijknamige adres. Daar kies je zelf welke producten je wil proeven, de chef-kok bedenkt dan een verrassend gerechtje voor je lunch. En het is niet duur. Schotels kosten vijf tot acht euro. We adviseren de pecorino-kaas met honing van Matelica. Zeker een bezoek waard zijn enkele kleine dorpjes in de buurt. Frasassi is piepklein: een plein met een Romaans kerkje en een middeleeuws bruggetje. Vooral de grotten van Frasassi vormen een toeristische topper.

Het duizendjarige dorpje Offida staat bekend om de kant. Via openstaande deurtjes in kleine huizen kijk je naar vrouwen die de ambacht van het kantklossen nog beheersen. Culturele musts zijn Urbino met zijn Palazzo Ducale en Ascoli Piceno met ook nog een culinair symbool: grote gevulde en gefrituurde olijven.

Mare of de zee

De 170 kilometer lange kustlijn van Le Marche is een aaneenschakeling van idyllische dorpjes - vaak nog Romeinse vestingen zoals Fano - en prachtige zandstranden, zonder lelijke flatgebouwen. Portonovo vormt het ideale decor voor een romantische avond. De berg Conero maakt de kust er abrupt steil en rotsachtig: kliffen zakken in de Adriatische zee en vormen kleine adembenemende baaien, zeker bij zonsondergang. Het visrestaurant Giacchetti ligt in zo’n baai. Een goed adres voor immense schotels met zeevruchten en zeewier.

Ook in badsteden als Fano en San Benedetto del Tronto kies je best voor vis. Vergeet niet om een brodetto - soep met meer dan tien soorten vis - te proeven. Elke stad heeft haar eigen recept, en elke stad vindt het hare het beste, of wat had je gedacht.

Adriawijnen en anijslikeur

Wij houden van een frisdroge Verdicchio bij de vis. Deze Italiaanse zomerwijn is meteen ook de bekendste witte wijn uit de Marken. Herkenbaar aan de amforavormige fles. In Jesi, vlak bij de stad Ancona, vertoef je in het hart van deze wijnstreek. De wijnstokken in het achterland van de Adriatische stranden profiteren van de milde invloed van de zee. Naast fruitige Verdicchio-wijnen is het spectrum in de Marken verschoven naar rode wijnen, hoofdzakelijk van de druivensoorten Sangiovese en Montepulciano. De bekendste heet de Rosso Conero uit Ancona. In het zuiden van de Marken bottelen de wijnboeren de Rosso Piceno (vaak fruitige toets) en de Pecorino.

Waar ze in Noord-Italië grappa bij de koffie serveren, verkiezen ze in het midden van het land anijslikeuren. Familiestokerij Meletti is de bekendste producent in Le Marche. Proef een glaasje Anisetta Meletti in het stijlvolle Il Caffè Meletti - in Jugendstil - aan de Piazza del Popolo in Ascoli Piceno. Vele groten, onder wie schrijver Ernest Hemingway, gebruikten hier het aperitief.

PRAKTISCH

Hoe erheen:

-Met de auto: 1.450 kilometer rijden. Met een tussenstop kun je er in anderhalve dag geraken.

-Met het vliegtuig: wij vlogen via Rome op Ancona. Heen en terug: ongeveer 300 euro.

www.brusselsairlines.com

Verblijf:

Wij logeerden in de grotere hotels: Casale in Colli del Tronto (www.hotelcasale.it) en Federico II in Jesi (www.hotelfederico2. it). Om optimaal te genieten van het landelijke karakter kies je voor een agriturismo.

Italiaanse producten:

Voor gegevens over invoerders van Italiaanse wijnen en streekproducten kun je terecht bij het Italiaans Instituut voor Buitenlandse Handel (I.C.E.) in Brussel, telefoonnummer: 02- 229.14.30 en e-mail: bruxelles@ bruxelles.ice.it

Info:

- Boerderijbezoek Jesi: www.caseificiopioandelmedico.it

- Papiermuseum Fabriano: www.museodellacarta.com

- Streekshop Fabriano: www.viabalbo31.it

- Agriturismo Il Gelso Fabriano: www.ilgelsoagriturismo.com

- Papiermuseum Fabriano: www.museodellcarta.com

- Grotten van Frasassi: www.frasassi.com

- Restaurant Anticofurlo: www.anticofurlo.it

- Visrestaurant Giacchetti, Via Portonovo 171, Ancona

NIET TE MISSEN