Dijlefeesten Deflux stunten met drijvend podium

De organisatoren van Dijlefeesten Deflux maken hun festival deze zomer nóg aantrekkelijker. Ze pakken uit met een podium dat op de Dijle drijft.

jvandermosten

Mechelaars die graag feesten, kunnen zich geen leukere start van de festivalzomer inbeelden. Dat de ploeg achter Dijlefeesten Deflux niet om een stunt verlegen zit, was al bekend. “In 2006 hebben we de tijdelijke voetgangersbrug tussen de Vismarkt en de Haverwerf aangelegd. Ditmaal gaan wij nog een stapje verder”, zegt medeorganisator Alain Croon.

Samen met zijn collega’s heeft hij de voorbije maanden hard gewerkt om fondsen in te zamelen voor de nieuwe publiekstrekker. “Wij hebben intens gezocht naar sponsors. Anderzijds hebben wij ook onze inkomsten uit Make A Fish en subsidies van de stad en de provincie Antwerpen.”

Inspiratie in Gent

Het ontwerp voor het podum is reeds uitgetekend. “Onze inspiratie haalden wij in Gent, waar het Polé Polé-festival tijdens de Gentse Feesten op de Leie plaatsvindt. Daar ligt het podium eigenlijk op een stalen brug, en drijven de pontons op het water. Bij ons zal alles op het water drijven. In Nederland zijn er trouwens nog veel meer festivals op of aan het water”, vertelt Croon.

De keuze om een belangrijk deel van de activiteiten op de rivier te organiseren, is weloverwogen. Door de plaatsing van het podium op de Dijle wordt die Dijle letterlijk en figuurlijk het kloppende hart van het podiumkunstenfestival.

“Het geeft ons plek voor 400 tot 600 toeschouwers extra. Het publiek aan beide oevers van de Dijle hoeft uiteraard niets te missen. Elke toeschouwer zal een geweldig zicht hebben op het podium. Van de Vismarkt, waar vroeger het podium stond, maken wij een groot gezellig terras”, legt Alain Croon uit. “In feite maken wij van de buurt een groot plein. Het reikt van op de Vismarkt tot aan de Haverwerf, en de Dijle wordt ons middelpunt.”

Beproefd concept

Voor het festival zelf gaat de organisatie door met zijn beproefde concept. “Aandacht voor muziek, standupcomedy, theater, performances, dance en veel, veel meer. Ook dit jaar wordt het weer vier dagen lang kiezen tussen de vele interessante artiesten, verspreid over verschillende locaties. Zoals steeds blijft ons festival uiteraard volledig gratis”, zegt Luc Van Rompaey.

Ook de vertrouwde partners blijven. “Net als vorige jaren zijn dat kunstencentrum nOna, Cultuurcentrum Mechelen, Figurentheater De Maan en Mechelen Kinderstad”, besluit Alain Croon.

Inschrijven voor barbecue

Voor een barbecuefestijn op 25, 26 en 27 juni werkt Dijlefeesten Deflux samen met de uitbaters van Grand Café Lamot. “Inschrijven om iets te eten in ons openluchtrestaurant op de Haverwerf kan nu al via onze website”, zegt Croon.

Sven VAN HAEZENDONCK

MEER OVER Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio