In de hamam in Hammamet

Tunesië staat vooral bekend als zon-, zeeen strandbestemming, maar het land heeft zich de jongste jaren ook stevig toegelegd op het kuurtoerisme. Grote troef? De prijs. Je boekt hier heel goedkoop een paar dagen thalasso bij je vakantie. Met die onklopbare prijzen verwent Tunesië, vooral in lente en herfst, meer dan 100.000 curistes per jaar.

Marijke Vrijsen

“Waarom kuren in Tunesië?”, vraag ik de Franse dame die naast me zit te zweten in de hamam van hotel Karthago in Hammamet. “Wegens de prijs én de kwaliteit”, antwoordt ze. “Voor de prijs van een paar dagen kuren in Frankrijk kom ik hier in Tunesië een hele week op vakantie, mét een kuur er bovenop. En de kwaliteit van de behandelingen ligt erg hoog. De Tunesiërs moeten echt niet onderdoen voor de Fransen. Ze doen alles om het je naar je zin te maken.”

Thalasso

“Bij thalassotherapie draait alles om de weldaden van de zee”, legt directeur Hassen Otham van het thalassocentrum in hotel Karthago uit. “We gebruiken zeewater, algen en modder voor onze behandelingen: goed voor een betere bloeddoorstroming, voor een mooiere huid en voor ontspannen spieren en botten. Zeewater heeft bovendien een geneeskrachtige werking en kan helpen bij artrose en reuma.”

Ik doe de test en laat me twee dagen verwennen in hotel Karthago. Ik krijg een kamer met zeezicht, net als alle andere kuurgasten. ’s Morgens ga ik – in badjas en slippers – met de directe lift rechtstreeks naar het thalassocentrum.

Eerst is er de verplichte consultatie bij dokter Latifa. Veel stelt het doktersbezoekje niet voor. De dokteres vraagt me of ik gezondheidsproblemen heb – die heb ik niet – en neemt mijn bloeddruk. Samen met de dokter stippel ik mijn programma voor de komende dagen uit. Vijf minuten later ben ik klaar voor mijn eerste behandeling.

Een dagje kuren in Karthago Hammamet begint altijd met het parcours biomarin: in een kuurbad vol zeewater van 35 graden masseren krachtige stralen achtereenvolgens je rug, dijen, voeten en knieën. Een opwarmertje voor de rest van de dag.

Hoofddoekje

Ik trek de traditionele hamam in. Even goed zweten en dan neemt Fatma - mét hoofddoekje - me onder handen. Liggend op een warme steen schrobt ze mijn huid van top tot teen krachtig schoon met een traditionele handschoen. In de douche spoel ik alle dode huidcellen weg en daarna smeert Fatma mijn brandschone velletje in met een mengsel van algen en essentiële oliën van eucalyptus en munt. Verrassend verfrissend in de bloedhete hamam. Na nog een half uurtje zweten mag de smurrie eraf en heb ik een babyzacht huidje.

Tisanerie

Tussen de behandelingen door, worden de curistes verwacht in de tisanerie voor een kopje kruidenthee naar keuze. Ik kies voor ontspannende ijzerkruidthee en ga even liggen soezen met zicht op zee vanop het zonneterras.

De volgende behandeling is nieuw voor mij: een massage sous affusion. Liggend op een massagetafel stroomt continu vanuit vijf sproeikoppen warm zeewater over mijn lijf, terwijl ik ondertussen een zachte massage krijg. Een massage in de regen, als het ware. Na zacht is het tijd voor hard met een volledige lichaamsmassage met essentiële olie van rozen. Rachida neemt met haar vakkundige handen iedere spier van mijn lijf beet en sluit af met een heerlijke gezichtsmassage.

Gezicht

En mijn gezicht krijgt nog meer aandacht. Ik kies voor een volledige gezichtsbehandeling in het schoonheidssalon van het thalassocentrum en wordt bijna anderhalf uur lang vertroeteld met een reiniging, maskertje, peeling, verzorging en opnieuw een heerlijke massage. Ik droom heerlijk weg terwijl ik me overgeef aan de handen van weer een andere Fatma met het zalige idee dat er mij morgen nog zo’n dagje te wachten staat…

Kuren bij Mediterra

Wij verbleven in vijfsterrenhotel Karthago in de toeristische zone Yasmine Hammamet.

Het hotel is opgenomen in de brochure van touroperator Mediterra- Sunworld. Een week strandvakantie all-in, inclusief een vierdaagse vitaliteitskuur met drie behandelingen per dag, kan vanaf 905 euro.

Mediterra profileert zich volop met het kuurtoerisme in Tunesië. Voor elk hotel staan de kuurmogelijkheden uitgebreid vermeld in de brochure.

www.mediterra.be

Wat is er nog te doen?

Medina

De oude medina van Hammamet - gebouwd door de Arabieren in de tiende eeuw - ligt op een halfuurtje rijden van de toeristische zone Yasmine Hammamet. In en rond het historische fort aan het strand vind je een wirwar van steegjes vol kraampjes en winkeltjes. Hier kan je terecht voor alle typisch Tunesische producten en souvenirs. Opgelet: afdingen is de boodschap! De nieuwe medina in Yasmine Hammamet laat je beter links liggen, want die is compleet fake.

Nabeul

Nabeul ligt ook vlak bij Hammamet en vormt het lokale centrum van de pottenbakkers. Bij een bezoekje kan je pottenbakkers aan het werk zien. Het aardewerk van Nabeul is prachtig kleurrijk én goedkoop. Ook hier: afdingen natuurlijk!

Chicha

Eens aan de waterpijp of chicha lurken hoort bij een bezoekje aan Tunesië. Op terrasjes en op straat zie je overal groepjes mannen pratend en kaartend met een stel waterpijpen erbij. Als toerist ben je op de terrasjes van typisch Tunesische cafeetjes welkom om ook eens een waterpijp te roken. Bekend is het Moorse café Sidi Bouhadid met zijn terras met zeezicht aan het fort van Hammamet. Ook een heerlijke plaats om te genieten van een kopje muntthee.

Praktisch:

Hoe erheen:

In minder dan drie uur vlieg je naar Tunesië. Hammamet bouwt aan een nieuwe luchthaven die eind 2009 klaar moet zijn. Tot dan moet je de transfer van Monastir of Tunis naar Hammamet (1,5 uur) bij je reistijd tellen.

www.tunisair.com

Klimaat:

De zomer is heet en droog in Tunesië. Voor een thalassovakantie zijn lente en herfst met zachte temperaturen ideaal.

Munt:

10 Tunesische dinar is ongeveer 7 euro waard. Wisselen kan in banken en hotels. Hou altijd je bewijsje bij, anders kan je je geld niet opnieuw inwisselen.

Tijdverschil:

Geen tijdverschil met België.

Medische informatie:

Geen inentingen nodig.

Reispapieren:

Belgische identiteitskaart volstaat.

Info: www.tunisietourisme.com.tn

NIET TE MISSEN