Kennismaking met Kaapverdië

Kennismaking met Kaapverdië

Vakantie

Kennismaking met Kaapverdië

Print
Nood aan een streepje zon? Dan ligt op amper 6,5u vliegen het ideale reisdoel op je te wachten. Cabo Verde of de Kaapverdische eilanden vormt een zonzekere winterbestemming waar je zelfs in januari kan rekenen op aangename temperaturen (gemiddeld 25 graden). De archipel bevindt zich op 450 km voor de kust van West-Afrika en werd genoemd naar de Senegalese Groene Kaap. Welkom in het gastvrije thuisland van zangeressen Cesaria Evora en Elsie Morais!

Cabo wat? Slechts weinigen weten precies waar Cabo Verde voor staat. Geen wonder. De tien eilanden van de archipel zijn schaars bewoond. Ze worden verdeeld in een bovenwindse (N) en onderwindse (Z) eilandengroep.

Het toerisme in Cabo Verde staat in zijn kinderschoenen. De Belgische touroperator Jetair en de Spaanse hotelketen Riu zijn overtuigd van de kwaliteiten van de archipel en timmeren er aan de weg. Hierdoor ontstaat een interessante cocktail van all-inclusive-hotels aan de kust en een vrijwel ongerept binnenland. Vergelijk het met Gran Canaria of Tenerife. Alleen nog warmer en zonniger in de winter.

Boavista

Wij zetten het eerst voet aan wal in Boavista, Portugees voor mooi uitzicht. Portugees vormt de officiële voertaal van Cabo Verde als voormalige Portugese kolonie, alhoewel het merendeel van de bevolking een Creools dialect spreekt dat varieert van eiland tot eiland. Boavista telt 4.500 inwoners in acht dorpen en amper een paar kilometers verharde weg. Een paradijs voor terreinwagens, ware het niet dat je bij panne bijna nergens terechtkunt. Het enige stukje weg dat het eiland rijk is ligt tussen de luchthaven van Rabil en Karamboa, het nieuwe vijfsterrenclubhotel van Riu. Vanuit de lucht biedt het een surrealistisch gezicht: het lijkt wel een verloren gewaand oosters paleis of fata morgana.

Clubhotel Karamboa opende begin november 2008 de deuren, na het succes van de clubhotels Funana en Garopa op het naburige eiland Sal. Het hotel biedt plaats aan 1.500 personen. Zoals de meeste all-inclusive-hotels heeft het de allures van een vakantiedorp, maar dan eentje met kwaliteit. De buffetten zijn verzorgd, het personeel opgewekt en de kamers licht en ruim. Het zwembad gaat over in een strandpartij, waar je ook buggy’s kan huren. Naar het wrak van de Spaanse Cabo de Santa Maria bijvoorbeeld, in het noorden van het eiland. Boavista wordt gekenmerkt door een ruig en rotsachtig landschap, authentieke vissersdorpjes en paradijselijke stranden.

Aanraders:

Eilandrondrit met jeep langs vissers- en herdersdorpjes Joao Galego, Cabeço de Tarafes en het spookdorp Curral Velho.

Buggytocht over het strand langs het scheepswrak Cabo de Santa Maria.

Ervatao Beach tussen juli en september: hier komen de schildpadden aan land om hun eieren te leggen.

Santiago

Het grootste en vandaag dichtstbevolkte eiland van de archipel werd in de 15de eeuw ontdekt door de Portugezen, die er hun draaischijf voor de slavenhandel van maakten. De ontdekking wordt toegeschreven aan Diogo Gomez, die in dienst was van prins Hendrik de Zeevaarder.

In 1876 werd de slavernij afgeschaft met een verslechtering van de Kaapverdische economie tot gevolg. Velen emigreerden om aan de hongersnoden te ontkomen. De Portugese Anjerrevolutie in 1974 zette het dekolonisatieproces in gang. Op 5 juli 1975 werden de Kaapverdische Eilanden volledig onafhankelijk. De huidige president is Pedro Pires, Praia de hoofdstad. De roots van de bevolking liggen in een mix van de Portugese kolonisten met de Afrikaanse slaven.

Santiago ziet er heel anders uit dan Boavista. Hier geen woestijn, duinen of stranden, maar bergketens, veel groen en vulkanisch gesteente.

Aanraders:

Hoofdstad Praia met het Plateau, de ambtswoning van de president en de groentemarkt.

Cidade Velha, de oude hoofdstad, met het plein van de slavenhandel en de Rua Banana, de oudste straat van Cabo Verde.

Rit door de groene bergen, een paradijs voor liefhebbers van vogels en spinnen.

Sal

De naam van dit eiland verwijst naar de zoutwinning. In de 18de eeuw werd in de krater van een uitgedoofde vulkaan een lagune ontdekt waar zout wordt geproduceerd door infiltratie van het hoger gelegen zeewater. Vroeger exporteerde Pedra do Lume naar de hele wereld, vandaag staat de zoutwinning op non-actief.

Voor WOII bouwden de Italianen op Sal een luchthaven. Na de oorlog werd die gebruikt als refueling point voor intercontinentale vluchten over Zuid-Afrika. Tot op vandaag doet ze dienst als internationale luchthaven van Cabo Verde.

Cabo Verde is moeilijk te vatten in één woord, landschap of foto. De landschappen variëren van eiland tot eiland: van dor tot groen, vlak tot bergachtig, warm tot winderig. De eigenheid van de eilandengroep ligt vooral in zijn bewoners, overal even vriendelijk, goedlachs en ruimhartig. Een mix van de Caraïben met Afrika.

Aanraders:

Bezoek aan de zoutmijn en baden in de zoutlagune van Pedra do Lume.

Buracona, een natuurlijk zwembad in de rotskust, en het Blauwe Oog, een lichtspel in een kloof van 15m diep waarbij zonnestralen een azuurblauw licht doen weerkaatsen.

Het haven- en vissersdorp Palmeira. De souvenirwinkeltjes van Santa Maria.

NIET TE MISSEN