Brein achter kraak van de eeuw weer op vrije voeten

Brein achter kraak van de eeuw weer op vrije voeten

Brein achter kraak van de eeuw weer op vrije voeten

Print
Leonardo Notarbartolo, de man achter de kraak van de eeuw, heeft zondag de Hasseltse gevangenis mogen verlaten. Zes jaar nadat er honderd miljoen euro uit de kluizenzaal van het Antwerpse Diamond Center werd gejat, heeft het gerecht nog altijd het raden naar de locatie van de buit.

Journalist Joshua Davis van het Amerikaanse magazine 'Wired' kon enkele keren met meesterbrein Notarbartolo praten. "Hij zegt dat hij in opdracht van een Antwerpse diamanthandelaar werkte, dat het om verzekeringsoplichting ging en dat hij geen idee heeft wat er met de buit is gebeurd. Of dat waar is, betwijfel ik."

Grondig huiswerk

De kraak van de eeuw had twee jaar voorbereiding nodig. Zo richtte Notarbartolo in 2000 bij de Rechtbank van Koophandel in Antwerpen de bvba Damaros, die moest dienen als uitkijkcentrum, op. Het hele gebouw van het Diamond Center werd destijds zelfs volledig nagebouwd in een oude fabriek in de buurt van Antwerpen.

Het huiswerk van de mannen moest wel grondig zijn. De kluizenzaal van het Diamond Center telde toen 63 bewakingscamera's, een netwerk van bewegings- en warmtesensoren, nooit eerder gekraakte sloten, diverse geheime codes en permanent politiebewaking, 24 uur per dag. Het moest dus in ware 'Oceans Eleven'-stijl gebeuren en het lukte nog ook.

Haarlak

Notarbartolo vertelde de speurders nooit hoe hij erin slaagde de kluis te roven. Aan Davis klapte hij wel uit de biecht. "Zijn geheime wapen was haarlak. "Hij legde er een laagje op, en er kwam geen signaal meer door. Hij was erg trots op die vondst. Opmerkelijk is ook zijn verhaal over de laatste hindernis die ze die nacht moesten nemen. Om de kluizenzaal te openen hadden ze een kopie nodig van een sleutel die geacht werd onkopieerbaar te zijn. Ze zijn maanden bezig geweest met die sleutel. Maar toen ze voor de kluizenzaal stonden, bleek de originele sleutel daar gewoon te hangen. Een beetje gek wel, maar voor zover ik kon natrekken, is het echt zo gegaan."

Notarbartolo zou momenteel bij zijn familie in het Italiaanse Turijn verblijven.

MEEST RECENT